Faworki - chrusty Emotikon smile
.... Smaczne kruche ciasteczka , które chyba każdy z nas lubi .. Są bardzo delikatne i kruche Emotikon smile Zapraszam na moje, już upieczone , posypane cukrem pudrem ...
.... Smaczne kruche ciasteczka , które chyba każdy z nas lubi .. Są bardzo delikatne i kruche Emotikon smile Zapraszam na moje, już upieczone , posypane cukrem pudrem ...

Emotikon smile
Składniki i sposób wykonania :
450 g mąki pszennej
5-6 żółtek
szczypta soli
1 łyżka spirytusu i 1 łyżka spirytusu lub rumu ,
3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%
tłuszcz do głębokiego smażenia np. olej rzepakowy, smalec itp..
cukier puder do oprószenia naszych faworków
5-6 żółtek
szczypta soli
1 łyżka spirytusu i 1 łyżka spirytusu lub rumu ,
3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%
tłuszcz do głębokiego smażenia np. olej rzepakowy, smalec itp..
cukier puder do oprószenia naszych faworków
Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić do gładkiej kuli ciasta. Odłożyć zawinięte w folię na co najmniej 3 godziny do lodówki ... Ja robię dzień wcześniej
Schłodzone ciasto rozwałkować (cieniutko), radełkiem wykrajać długie paseczki ..Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i jeden z końców przewlec przez otwór.
Smażyć w gorącym tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor. Odsączyć na ręczniczku papierowym..
oprószyć na koniec cukrem pudrem .. Smacznego Emotikon smile
Schłodzone ciasto rozwałkować (cieniutko), radełkiem wykrajać długie paseczki ..Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i jeden z końców przewlec przez otwór.
Smażyć w gorącym tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor. Odsączyć na ręczniczku papierowym..
oprószyć na koniec cukrem pudrem .. Smacznego Emotikon smile
..... Moja rada : dobrze zaopatrzyć się w termometr to mierzenia temperatury oleju Emotikon smile .....................Beata Emotikon smile
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz