Zapraszam na słodkość z nutą cytryny :)
Tartelki to chyba jedne z prostszych ciastek z kremem ..
Do tego są bardzo eleganckie i chyba każdy pożera je wzrokiem :) Nic innego jak kolorowe słoneczko na talerzu :)
Dzisiaj podaję wersję z kremem cytrynowym - lemon curd , który jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu ..Można ciastko wypełnić każdym innym kremem , ale ta wersja którą podaję jest najsmaczniejsza :)
Co będzie nam potrzebne :
ciasto - kruche
krem - lemon curd
owocki - mrożone lub świeże
cukier puder
Ciasto :
130 g masła - miękkie
1/2 łyżeczki soli,
35 ml mleka ,
175 g mąki ,
1 łyżeczka cukru pudru ,
1 żółtka
........Wszystkie składniki na kruche zagnieść .Ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce ok. 2 godziny ..
Krem Lemon kurd :
2 całe jaja ,
2 żółtka ,
3/4 szkl. cukru ,
80 g masła
sok z 2 cytryn i skórka otarta z jednej cytryny .
.... Cytryny sparzyć , otrzeć z jednej skórkę i wycisnąć sok .
W małym garnuszku roztrzepać jajka , żółtko i cukier do połączenia ...Postawić na kuchence i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając ( można podgrzewać na parze ) ..
Dodajemy masło i sok cytrynowy - mieszamy dalej aż do zagotowania i zgęstnienia kremu ..Jeśli pojawią się grudki , przetrzeć przez sitko :)
Przechowujemy w słoiczku ok 2 tygodni :)
........... Do tego typu ciastek musimy zaopatrzyć się w małe foremki do tartelek ...Nasze schłodzone ciasto wyciągamy na stolnice i rozwałkowujemy na cieniutki placek.. Wycinamy żądany rozmiar ciasta i wypełniamy nim środek foremki .Nastawiamy piekarnik na 190 st i pieczemy nasze ciastka ok 20 minut max - wyciągamy i schładzamy.
Upieczone ciastka wypełniamy po brzegi naszym kremem lemon curd ( ja wypełniam ciepłym kremem ) .Na górę kremu układamy owocki , dekorujemy bitą śmietaną lub polewamy sosami smakowymi :) Posypujemy cukrem pudrem i kosztujemy :) .. Najlepiej smakują po dwóch godzinach ..
..................... Smacznego ........Beata :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz