Zupa
flaczki z serduszek i boczniaków :)
Potrzebne
nam będą :
500
gr. serca z indyka
200
gr boczniaków
1
łyżka masła
1
duży korzeń pietruszki
1
duża marchew
1
duża cebula
1/2 pęczka natki pietruszki
przyprawy:
sól
, pieprz , 1 łyżka przyprawy do flaków , cukier i majeranek :)
1
duża łyżka maki , masło do zasmażki ..
Serca
kroimy na pół , oczyszczamy i moczymy w zimnej wodzie ok. 1 godziny , kroimy w paseczki… Wrzucamy mięsko do garnka ok 5 l.. zalewamy do pełna wodą i
gotujemy ok 30 minut ..Po tym czasie solimy , wrzucamy zielę i liśc
laurowy trochę cukru i gotujemy następne 30 minut ..W międzyczasie
płuczemy boczniaki i kroimy w długie cieniutkie paseczki –
podsmażamy i wrzucamy do naszych serc – gotujemy dalej .. Na tarce
ścieramy marchew i pietruszkę – oczka na jarzynkę .. wrzucamy do
zupy ,cebulkę w kosteczkę – do zupy .. Dosypujemy przyprawę do
flaków , dosalamy w razie potrzeby i dosypujemy pieprzu … Zupa
musi się gotować powoli co najmniej 11/2 godziny... - do miękkości
serc … Podbijamy zupę zasmażką
Zupę
podajemy na gorąco z żytnim pieczywem ...
ZASMAŻKA
BRĄZOWA DO FLAKÓW , KAPUŚNIAKU I ZASMAŻANEJ KAPUSTY:
do
rondelka wsypuję łyżeczkę cukru – roztapiam powoli aż zacznie
ciemnieć , wrzucam 1 łyżkę masła – na moment ściągam
rondelek z gazu i energicznie mieszam .Ponownie stawiam garnuszek na
gaz i wrzucam łyżkę mąki i zasmażam na lekko brązowo złoty
kolor …
…....................Smacznego
..Beata :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz