Ciasto zielony mech , to jedno z ciast które zachwyca , swoim wyglądem i smakiem ..
Kolor swój zawdzięcza liściom szpinaku :)
Wbrew pozorom nie jest trudne w wykonaniu , jak zwykle zachęcam do pieczenia :)
Potrzebne nam będą :
450 siekanego szpinaku - mrożony
3 jajka
1 szklanka cukru - najlepiej brązowy lub miód
11/2 szkl. krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500 ml śmietany 30% plus 1 mały serek masckarpone
1 łyżka cukru waniliowego
, malina i granat ..
Sposób przygotowania :
... Szpinak rozmrozić i posiekać drobno .. Jajka miksujemy z cukrem , dalej dodajemy olej , mąkę z proszkiem do pieczenia - mieszamy mikserem..Łączymy ciasto ze szpinakiem ... Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ..
Pieczemy ciasto ok. 1 godziny w temp. 180 stopni C
Po wystudzeniu ciasta , odciąć wierzch i rozdrobnić go na - tzw bułkę tartą ..
Robimy krem :
Śmietanę ubić ,dodać mascarpone i dalej ubijać z cukrem waniliowym - krótko .
Nałożyć krem na spód ciasta , posypać krem rozdrobnionym ciastem - lekko ugnieść dłonią ..Udekorować ,, kulkami ,, granatu
Trzeba pamiętać by pilnować czasu pieczenia , zbyt długo pieczone , piękny kolor zielony blaknie .
........... Smacznego Beata :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz