czwartek, 11 lutego 2016

PTYSIE JAK EKLERKI


Dzisiaj eklerki , ptysie do których użyłam gotowy krem karpatkowy  z paczki , ale bez masła tylko z dodatkiem mascarpone i  soku z cytryny ..Pyszne delikatne , rozpływające się w ustach mmmm !!!! ...uczta dla łasuchów .


... porcja na ok. 25 sztuk 

CIASTO :
150 ml. mleka 
225 ml wody 
150 g masła 
225 g maki 
5-6 jajek - M
szczypta soli 



.......... Wodę , masło, mleko, i sól zagotować .. Odstawić z ognia , dodać na raz mąkę i bardzo szybko wymieszać na gładką elastyczną , jednolitą masę .. Odstawić do przestudzenia .. Do letniej masy wbijać po jednym jajku - wymieszać mikserem na gładką masę .. Ciasto nakładać do szprycy cukierniczej o dużym oczku .Wyciskać małe piramidki ok 5-6 cm ...
Na dnie piekarnika postawić naczynie z wodą ..Piec ciastka , około  30 minut w 220 st ... 
Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia , przekrawamy na pół ...
Na spód naszych ptysi , wyciskamy szprycą krem , kapelusikami przykrywamy .. Polewamy czekoladą albo posypujemy cukrem pudrem :) 

KREM:
Jedno opakowanie kremu karpatka 
2 opakowania małego mascarpone,
2 łyżki soku z cytryny 

.....Krem gotujemy według opisu na opakowaniu .Po wystudzeniu , zamiast masła dodajemy nasze serki i sok z cytryny ..Mieszamy krem , mikserem na najwyższych obrotach   ..
Tak ubity krem jest gotowy do napełniania naszych ptysi :) 



  

............................ Smacznego Beata :) 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz