Dzisiaj eklerki , ptysie do których użyłam gotowy krem karpatkowy z paczki , ale bez masła tylko z dodatkiem mascarpone i soku z cytryny ..Pyszne delikatne , rozpływające się w ustach mmmm !!!! ...uczta dla łasuchów .
... porcja na ok. 25 sztuk
CIASTO :
150 ml. mleka
225 ml wody
150 g masła
225 g maki
5-6 jajek - M
szczypta soli
.......... Wodę , masło, mleko, i sól zagotować .. Odstawić z ognia , dodać na raz mąkę i bardzo szybko wymieszać na gładką elastyczną , jednolitą masę .. Odstawić do przestudzenia .. Do letniej masy wbijać po jednym jajku - wymieszać mikserem na gładką masę .. Ciasto nakładać do szprycy cukierniczej o dużym oczku .Wyciskać małe piramidki ok 5-6 cm ...
Na dnie piekarnika postawić naczynie z wodą ..Piec ciastka , około 30 minut w 220 st ...
Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia , przekrawamy na pół ...
Na spód naszych ptysi , wyciskamy szprycą krem , kapelusikami przykrywamy .. Polewamy czekoladą albo posypujemy cukrem pudrem :)
KREM:
Jedno opakowanie kremu karpatka
2 opakowania małego mascarpone,
2 łyżki soku z cytryny
.....Krem gotujemy według opisu na opakowaniu .Po wystudzeniu , zamiast masła dodajemy nasze serki i sok z cytryny ..Mieszamy krem , mikserem na najwyższych obrotach ..
Tak ubity krem jest gotowy do napełniania naszych ptysi :)
............................ Smacznego Beata :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz