czwartek, 12 maja 2016

Tort Pavlowa :)

Smaczny , pyszny niebo w buzi :) ... Można by było jeść i jeść i jeść go bez końca :) .. Jeśli chcemy zrobić wrażenie na gościach to właśnie tym ciastem zachwycimy wszystkich :) Zapraszam do twórczego działania :) 


SKŁADNIKI I SPOSÓB WYKONANIA : 

BEZA :

. 6 białek - świeże 
. 150 gr. cukru drobnego 
. 150 gr cukru pudru 
. 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego 
. 1 łyżka mąki ziemniaczanej 

KREM:

. 250 ml kremówki 36% 
. 2 małe op.. mascarpone 
. można dodać fiks do śmietan 

..........  Białka ubijamy na sztywno , dodajemy stopniowo cukry , ubijając dalej ocet ... Na końcu wsypujemy mąkę i lekko mieszamy naszą masę - ma być puszysta i sztywna .. 
Na blaszkę kładziemy papier , rysujemy na nim koło - dowolne i wykładamy na nie naszą pianę .. Formujemy okrąg , przeciągając boki ciasta od dołu  ku górze - w razie pytań odpowiem w komentarzach ... Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika 180 st.C na pięć minut , po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 st. C pieczemy 1 godzinę po czym uchylamy piekarnik i pieczemy- suszymy jeszcze 30 minut ... Upieczone ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku , najlepiej do następnego dnia :) .. Kremówkę i mascarpone ubijamy na sztywno - to nasz krem , bez cukru :) 
Na zimne ciasto wykładamy krem , ( ja górę placka lekko wciskam do środka ) ,  i dekorujemy owocami :) Przechowujemy w zimnym pomieszczeniu lub lodówce , nie dłużej niż 3 dni :) 


............. Smacznego ................ Beata :) 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz