piątek, 22 kwietnia 2016

Jajka poszetowe opiekane :)


Jajko poszetowe to nic innego jak potocznie zwane - jajem w koszulce .. Dzisiaj zaprezentowałam wam wersję bardziej bogatą - panierowane jajo :) Żeby opiec naszą białą kuleczkę , najpierw musimy ją ugotować .. A jak to zrobić , podaję opis po niżej .. Zachęcam i zapraszam do zrobienia sobie takich jaj - bo smak jak ich wygląd urzeknie  każde podniebienie :) 
A więc jajko musi być świeże ..Wybijamy jajko ostrożnie do miseczki - żeby nie rozbić żółtka .W garnku zagotowujemy wodę , ( tyle aby nasze jajka swobodnie pływały ) .. Wlewamy 2 łyżki octu - celem zakwaszenia wody i zapobiegnięciu rozlaniu się białka ..Można wsypać odrobinę soli i szczyptę cukru .. Teraz należy delikatnie naszą wrzącą wodę zamieszać , żeby nadać jej bieg , a następnie wlewamy delikatnie jajka .. Ja gotuję ok 2 min :) można 3 minuty - według uznania .. Po żądanym czasie ,wyciągamy na ręcznik papierowy i możemy  konsumować :) np. z chlebkiem własnego wypieku i świeżym masełkiem ... Jeśli zaś chcemy upiec je w głębokim tłuszczu i panierce , musimy nasze jaja zahartować przez 5 min. w zimnej wodzie .. Po tym czasie wyciągamy je z wody i osuszamy na papierowym ręczniku , formując w dłoniach zwartą bryłkę - uważamy bo w środku dalej jest płynne żółtko :) ... Przygotowujemy sobie panierkę w trzech pojemniczkach , maka , rozmącone jajko i bułka tarta ... Teraz postępujemy jak przy kotletach schabowych .. Najpierw panierujemy nasze kuleczki w mące , następnie w jajku i na koniec w bułce .. Smażymy w głębokim tłuszczu 170 st.C , przez moment - do złotego koloru :) .... Na koniec wcinamy ze smakiem :) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz