piątek, 12 lutego 2016

ZIELONY MECH - PYSZNE CIASTO SZPINAKOWE :)


Ciasto zielony mech , to jedno z ciast które zachwyca , swoim wyglądem i smakiem ..
Kolor swój zawdzięcza liściom szpinaku :) 
Wbrew pozorom nie jest trudne w wykonaniu , jak zwykle zachęcam do pieczenia :) 

Potrzebne nam będą :

450 siekanego szpinaku - mrożony 
3 jajka 
1 szklanka cukru - najlepiej brązowy lub miód 
11/2 szkl. krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
500 ml śmietany 30% plus 1 mały serek masckarpone 
1 łyżka cukru waniliowego
 , malina i granat ..

Sposób przygotowania : 

... Szpinak rozmrozić i posiekać drobno .. Jajka miksujemy z cukrem , dalej dodajemy olej , mąkę z proszkiem do pieczenia - mieszamy mikserem..Łączymy ciasto ze szpinakiem ... Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ..
Pieczemy ciasto ok. 1 godziny w temp. 180 stopni C 
Po wystudzeniu ciasta , odciąć wierzch i rozdrobnić go na - tzw bułkę tartą ..

Robimy krem : 

Śmietanę ubić ,dodać  mascarpone i dalej  ubijać z cukrem waniliowym - krótko .
Nałożyć krem na spód ciasta , posypać krem rozdrobnionym ciastem - lekko ugnieść dłonią ..Udekorować ,, kulkami ,, granatu 

Trzeba pamiętać by pilnować czasu pieczenia , zbyt długo pieczone , piękny kolor zielony blaknie .

........... Smacznego      Beata :) 







czwartek, 11 lutego 2016

PTYSIE JAK EKLERKI


Dzisiaj eklerki , ptysie do których użyłam gotowy krem karpatkowy  z paczki , ale bez masła tylko z dodatkiem mascarpone i  soku z cytryny ..Pyszne delikatne , rozpływające się w ustach mmmm !!!! ...uczta dla łasuchów .


... porcja na ok. 25 sztuk 

CIASTO :
150 ml. mleka 
225 ml wody 
150 g masła 
225 g maki 
5-6 jajek - M
szczypta soli 



.......... Wodę , masło, mleko, i sól zagotować .. Odstawić z ognia , dodać na raz mąkę i bardzo szybko wymieszać na gładką elastyczną , jednolitą masę .. Odstawić do przestudzenia .. Do letniej masy wbijać po jednym jajku - wymieszać mikserem na gładką masę .. Ciasto nakładać do szprycy cukierniczej o dużym oczku .Wyciskać małe piramidki ok 5-6 cm ...
Na dnie piekarnika postawić naczynie z wodą ..Piec ciastka , około  30 minut w 220 st ... 
Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia , przekrawamy na pół ...
Na spód naszych ptysi , wyciskamy szprycą krem , kapelusikami przykrywamy .. Polewamy czekoladą albo posypujemy cukrem pudrem :) 

KREM:
Jedno opakowanie kremu karpatka 
2 opakowania małego mascarpone,
2 łyżki soku z cytryny 

.....Krem gotujemy według opisu na opakowaniu .Po wystudzeniu , zamiast masła dodajemy nasze serki i sok z cytryny ..Mieszamy krem , mikserem na najwyższych obrotach   ..
Tak ubity krem jest gotowy do napełniania naszych ptysi :) 



  

............................ Smacznego Beata :) 





środa, 10 lutego 2016

KOTLETY Z JAJEK



Kotleciki które dzisiaj chciała bym Wam polecić , to jedne z moich ulubionych dań :) Jajowe ,,placuszki,, bo o nich mowa są smaczne i nie wymagają dużo pracy jak i składników :)  To następne danie które śmiało mogą wykorzystać wegetarianie w swoim jadłospisie .. Polecam wszystkim którzy nie mają czasu na gotowanie , a lubią zjeść coś  innego i smacznego :) Zapraszam do gotowania :) 

składniki : 

4 jajka 
1/2 pęczka natki pietruszki ,
1 surowe jajko , 
1 -2 łyżki dobrej bułki tartej , plus  1 szklanka bułki do panierowania ,
olej do smażenia ....
sól , pieprz ...

Jajka gotujemy na twardo , w między czasie kroimy drobniutko natkę pietruszki ...Ugotowane i wystudzone jajka , kroimy bardzo drobno , wrzucamy do miski , wrzucamy pokrojoną natkę , wbijamy jedno surowe jajko - mieszamy ...Dodajemy bułkę  tartą i przyprawy - mieszamy ponownie ...Formujemy małe płaskie kotleciki , obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obydwu stron :) 
Podajemy na ciepło lub zimno :) 

...............Smacznego .........Beata :) 


wtorek, 9 lutego 2016

TARTELKI Z LEMON CURD I MALINKAMI :)


Zapraszam na słodkość z nutą cytryny :) 
Tartelki to chyba jedne z prostszych  ciastek z kremem ..
Do tego są bardzo eleganckie i chyba każdy pożera je wzrokiem :) Nic innego jak kolorowe słoneczko na talerzu :) 
Dzisiaj podaję wersję z kremem cytrynowym - lemon curd , który jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu ..Można ciastko wypełnić każdym innym kremem , ale ta wersja którą podaję jest najsmaczniejsza :) 


Co będzie nam potrzebne : 
ciasto - kruche 
krem - lemon curd
owocki - mrożone lub świeże 
cukier puder 


Ciasto : 

130 g masła - miękkie
1/2 łyżeczki soli,
35 ml mleka ,
175 g mąki ,
1 łyżeczka cukru pudru ,
1 żółtka 

........Wszystkie składniki na kruche zagnieść .Ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce ok. 2 godziny ..

Krem Lemon kurd : 

2 całe jaja , 
2 żółtka ,
3/4 szkl. cukru , 
80 g masła 
sok z 2 cytryn i skórka otarta z jednej cytryny .

.... Cytryny sparzyć , otrzeć z jednej skórkę i wycisnąć sok .
W małym garnuszku roztrzepać jajka , żółtko i cukier do połączenia ...Postawić na kuchence i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając ( można podgrzewać na parze ) ..
Dodajemy masło i sok cytrynowy - mieszamy dalej aż do zagotowania i zgęstnienia kremu ..Jeśli pojawią się grudki , przetrzeć przez sitko :) 
Przechowujemy w słoiczku ok 2 tygodni :) 

........... Do tego typu ciastek musimy zaopatrzyć się w małe foremki do tartelek ...Nasze schłodzone ciasto wyciągamy na stolnice i rozwałkowujemy na cieniutki placek.. Wycinamy żądany rozmiar  ciasta  i wypełniamy nim środek foremki .Nastawiamy piekarnik na 190 st i pieczemy nasze ciastka ok 20 minut max - wyciągamy i schładzamy.
Upieczone ciastka wypełniamy po brzegi naszym kremem lemon curd ( ja wypełniam ciepłym kremem ) .Na górę kremu układamy  owocki , dekorujemy bitą śmietaną lub polewamy sosami smakowymi :) Posypujemy cukrem pudrem i kosztujemy :) .. Najlepiej smakują po dwóch godzinach ..

..................... Smacznego ........Beata :) 






PIPKI GĘSIE :)


Gęsi pipek- to potrawa z pieczonej faszerowanej skóry gęsiej szyi .. Prosty farsz robiony najczęściej na bazie tartych ziemniaków .W południowej Polsce nazwę tę nosi potrawa z duszonych gęsich żołądków . Potrawa ta wywodzi się z kuchni żydowskiej , popularna była zwłaszcza na Kresach ..
Moja gęsia pipka jest nafaszerowana łopatką z odrobina wątróbki i boczku .. Jest pyszna :) 

Co będzie potrzebne : 

2 skóry z szyi gęsi ,
1/2 kg. zmielonej łopatki - świńska ,
 2 czubate łyżki boczku - świńska , 
jena wątróbka gęsia ,
sól , pieprz , czosnek , łyżeczka majeranku, 
1/4 szkl. wody ..

Sposób wykonania : 

Skóry odwracamy na drugą stronę , oczyszczamy i moczymy w zimnej wodzie kilka minut ..Osuszamy i nacieramy z obu stron solą i pieprzem - odkładamy w chłodne miejsce  ..Mięsa mielone łączymy ze sobą . Wątróbkę płuczemy i kroimy na drobne kawałki , dodajemy do mięsa ... Wlewamy wodę , przyprawy - mieszamy .. Odstawiamy mięso na 1 godzinkę do lodówki ... Po określonym czasie  z jednej strony , zszywamy otwór naszych skór .W drugi otwór napychamy mięsko i dość ścisło , ale ostrożnie   ubijamy .. Jak skóra się zapełni , zszywamy ponownie ...  Wkładamy nasze ,,parówki ,,  do wysmarowanego   gęsim smalcem  ,naczynia żaroodpornego - na dno można nalać 1/2 szklanki bulionu ..I zakrywamy  je ..Pieczemy w piekarniku nagrzanym 180% ok 1 1/2 godziny .. Po upieczeniu zostawiamy w chłodnym miejscu :) Upieczone pipki gęsie kroimy w plasterki i podajemy z żurawiną i pieczywem :) 

..................... Smacznego ......... Beata :) 





ŚLEDŹ W WARZYWACH

Dzisiaj ostatni dzień karnawału więc obowiązkowo  na naszym stole powinien zagościć śledzik :) 
Moja propozycja , to śledź w warzywach :) ..Bardzo dobra alternatywa dla tych którzy nie jedzą mięsa .. U mnie jest to danie obiadowe , które podaję z ziemniakami w garniturkach :) 
Zapraszam jak zawsze do wypróbowania mojego dania , które nauczyłam się kiedyś od mojej teściowej :) 


Porcja na 2 -3 osoby :) 

Potrzebujemy : 

3 płaty śledzi - wymoczone dzień wcześniej , 
1 średnia marchew , 
1 średni korzeń pietruszki ,
1 średnia cebulka , 
kawałek jasnej części pora 1/2 część winnego jabłka ,
1/2 opakowania greckiego jogurtu - tyle samo kwaśnej śmietany 18% , cukier , sól , pieprz i sok z cytryny - do smaku ...



Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce - duże oczka jarzynowe ,
Jabłko na drobnych oczkach- jarzynka .. Cebulkę i por kroimy drobniutko w kosteczkę ...Wszystkie warzywa do miski i doprawiamy, nie za mocno - mieszamy ...Wymoczone płaty śledziowe osuszamy i kroimy w cm. paski - po szerokości ...Dodajemy do   warzyw i dobrze mieszamy...Śmietanę i jogurt łączymy ze sobą , doprawiamy dość wyraziście do smaku - słodko kwaśny .. po 10 minutach łączymy z naszymi warzywami i śledziem - mieszamy i odstawiamy do macerowania na ok. pół godzinki :) ... Czasem trzeba jeszcze doprawić , bo warzywa potrafią wciągnąć sól i cukier .. Podajemy z gotowanymi ziemniakami w garniturkach  jako danie obiadowe   :) 

................... Smacznego ...........Beata :) 



JAJKO W KOSZULI Z BOCZKU :)

Proponuję dzisiaj bardzo szybką przekąskę , jajko w koszulce :) 



Potrzebujemy : 

 2 plasterki wędzonki lub , boczku wędzonego, jedno jajo , spora szczypta sera, sól , pieprz - do smaku :) 
...... Nastawiamy nasz piekarnik na 200st. W między czasie smarujemy olejem, jeden z dołków naszej foremki mufinkowej ( ja robię zawsze 3 porcje ) .. wykładamy boki i lekko dół, boczkiem .Wsypujemy na dno ser , wbijamy jajo w koszulkę z boczku - solimy i pieprzymy ...Wkładamy foremkę do piekarnika ,na ok 15 minut - można dłużej lub krócej ... Po upieczeniu naszego jaja , wykładamy na talerzyk i podajemy z masełkiem i świeżą bułeczką :) 

........................ Smacznego ......Beata :) 


poniedziałek, 8 lutego 2016

GRUSZKI W CIEŚCIE




Dzień wcześniej robiłam tartę owocową , z której został taki fajny kawałek ciasta . A że miałam jeszcze bardzo dojrzałe kruszki - które lubię , pomyślałam : czemu nie gruszka w cieście :) Byłam bardzo ciekawa czy będzie dobra i czy pomysł był trafiony .. Wzięłam się do pracy , a efekt pokazuje Wam jak i wykonanie .. Mój maż stwierdził że bardzo fajny pomysł i do tego smaczny .. My gruszeczki zjedliśmy z syropem klonowym i bitą śmietana .. Ale   tak naprawdę to deser , który można upiększyć wszystkim co lubimy :) , lodami , czekoladą , sosami owocowymi :) 

Co potrzebujemy : 

Kawałek ciasta kruchego , 
2 gruszki , rozmącone jajo z łyżką śmietany ,
łyżeczka dżemu lub kostka nadziewanej czekolady :)
kilka kropel cytryny ..

Wykonanie : 

Nasze gruszki myjemy , obieramy , usuwamy gniazda nasienne , przekrawamy na pół i smarujemy sokiem z cytryny - po chwili osuszamy .. 
  Kawałek kruchego ciasta , wałkujemy bardzo cieniutko .
Bierzemy jedną połówkę gruszki , kładziemy ją na ciasto - płaską stroną i okrawamy zarys gruszki , zostawiając brzeg ok 3 mlm.
Z następnego kawałka ciasta wykrawamy ,, kołderkę na naszą gruszkę i okrywamy ją płatem , dociskamy boki ciasta a nadmiar usuwamy ostrym nożykiem .. Formujemy naszą ciastową gruszkę palcami , dorabiamy listek , łodyżkę i rozetkę ...nakłuwamy ciasto , smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego 180 st. 35- 45 minut :) 
Postępujemy w ten sposób z wszystkimi połówkami  gruszek  :) 

kruche ciasto  : 

130 g masła - miękkie 
3 szczypty soli ,
35 ml mleka ,
175 g mąki pszennej ,
1/2 łyżeczki cukru pudru ,
1 żółtko

..... wszystkie składniki zagnieść . Ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez noc .. Ciasto można wykorzystać do babeczek i tarty ..





TOSTY ANGIELSKIE


  To bardzo smaczne turbo ,, kanapki,, w panierce , na ciepło .Ostatnio zaproponowałam tosty mojemu synkowi.Po lekkim marudzeniu , skusił się na nie .Jakie było jego zdziwienie ze są smaczne . A wiec zapraszam do zrobienia sobie turbo tostów - bo są pycha :) 

Co potrzebujemy na 2 tosty : 
4 kromki chleba tostowego , 6 plasterków salami  - można zastąpić inną wędliną ..
Trochę miękkiego masła do posmarowania kanapek . 4 łyżki żółtego sera - ementaler , mielony złoty len - można go kupić w Biedronce .Jedno jajo , tłuszcz do smażenia.

Jak wykonać : 

Plasterki salami kroimy na cieniutkie paseczki .Kromki chleba smarujemy masełkiem - cieniutko.
Na dwie kromki nakładamy starty ser , pokrojone salami i ponownie starty ser.Przykrywamy drugimi kromkami i dość mocno dociskamy , całą dłonią :)  
 W miseczce rozmącamy jajko z jedną łyżką wody.Zanurzamy z jednej i drugiej strony nasze kromki , następnie obtaczamy w panierce z lnu ..Smażymy na nie dużym ogniu, z obu stron .
     Podajemy na ciepło z liściem sałaty i pomidorkiem .


 Emotikon smile
.........................SMACZNEGO...........Beata :) 


TORCIK JAGODOWO - MALINKOWY :)



Zapraszam na mój tort urodzinowy) Tak się zbiegło ze dzisiaj stuknęło mi 47 wiosen :) ..
Więc cóż więcej pisać  ? ? Chyba tyle tylko że zapraszam do degustacji :)

Biszkopt na tortownicę 21-22 cm :

5 jajek
3/4 szkl cukru pudru
3/4 szkl   mąki tortowej
1/4 szkl  mąki ziemniaczanej


  Na dno tortownicy wkładamy papier do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Nagrzewamy nasz piekarnik do 170ºC. Dokładnie oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno – mają być dobrze ubite , to ważne . Nie wyłączając miksera, powoli dodajemy cukier. 

Białka muszą być na tyle zwarte, aby po odwróceniu naczynia nie wypadały... Ubijamy je wiec co najmniej 3-4 minuty na wysokich obrotach miksera. Następnie, miksując, dodajemy po jednym żółtku. Obydwie maki mieszamy ze sobą , koniecznie przesiać przez sito i bardzo powoli dodawać partiami mieszając szpatułką - nie mikserem ...Ciasto wkładamy do przygotowanej formy i wstawiamy na 35-40 minut do piekarnika (możemy sprawdzić czy biszkopt upiekł się patyczkiem – jak będzie suchy to już jest dobry).
  Po upieczeniu od razu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i razem z blachą upuszczamy na podłogę z ok. 50-60 cm wysokości.  ;) Biszkopt wstawiamy z powrotem do piekarnika, aby ostygł przy lekko uchylonych drzwiczkach.  Gdy biszkopt będzie całkowicie zimny, nożykiem lub patyczkiem odkrawamy go od brzegów tortownicy.


KREM DO TORTU :

3 opakowania mascarpone - małe 
2 opakowania kremówki 36% po 300 ml 
3 łyżki mrożonych , odciśniętych jagód , 
4 - 5 łyżek cukru pudru ..

Poncz:

1 szkl. ciepłej wody , 3 łyżki cukru , sok z cytryny do smaku ..Wszystko ze sobą łączymy - studzimy ..


Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzoną kremówkę - ubijamy na sztywno .Dodajemy cukier puder i mascarpone i ubijamy jeszcze przez 2 minuty - nasz krem jest gotowy :) Do osobnego naczynia odbieramy 3 kopiaste łyzki naszego kremu.Do reszty dodajemy odciśnięte jagody , mieszamy dokładnie nasz krem.. 

Ostudzony biszkopt kroimy na pół .Nasączamy pierwszą część ciasta ...Smarujemy kremem jagodowym ,na krem kładziemy druga część ciasta ale góra do dołu ( skorupką na krem) - nasączamy ..
Na górę i boki nakładamy resztę kremu jagodowego.. Wyrównujemy nasz tort na tzw. blachę :) W tym celu można krótko moczyć naszą łopatkę we wrzątku ..Dekorujemy białym kremem według uznania ( do tego jest  
potrzebna szpryca do kremu) .. Na górę tortu układamy mrożone owoce , ewentualnie dekoracje z marcepanu lub czekolady :) 

.................................   Smacznego ..............Beata :) 

niedziela, 7 lutego 2016

SMALEC DOMOWY Z CEBULKA I JABŁKIEM


Pyszny , bardzo tłusty nie niskokaloryczny ale za to jaka uczta dla naszego podniebienia mmmm !!! :) Niech zazdrości nam ten kto nie spróbował , choć raz w życiu , zrobić sobie taki rarytasik :) 
To jest smalczyk według przepisu mojego męża Taki właśnie najlepiej lubię :) ... 

Potrzebne będzie :
O.k 30 dkg. słoniny bez skóry ,
3 średnie cebulki ,1/2 winnego jabłka- średnie ,
1 płaska łyżeczka majeranku - suszony , 
sól , pieprz do smaku ..

Słoninkę kroimy w bardzo drobne kosteczki , a następnie przekładamy do rondla  o grubym dnie ..  
Dusimy do miękkości skwarków - bez pokrywki i na średnim ogniu .. 
Cebulkę kroimy w kosteczki , jabłko ścieramy na grubych oczkach , lub też kroimy w kosteczki ..
Gdy skwarki się już dość dobrze wytopią i będą mięciutkie , dodajemy cebulkę - tez czekamy aż się zeszkli .. Pod koniec dodajemy nasze jabłko , przyprawiamy do smaku .. Po ok 10 minutach , odstawiamy do stężenia :)      

Smalczyk smakuje najlepiej ze świeżym chlebkiem i kiszonym ogórkiem :) 





PASTA Z RYBĄ I JAJKIEM



Jakie sniadanko - taki cały dzień Emotikon smile :) 
Więc zapraszam na pyszną pastę z wędzoną rybką i jajkami ..

Emotikon smile

Potrzebne będą :
Mała makrela , lub każda inna wędzona ryba .. W moim przypadku jest to pstrąg wędzony ..
3 małe jajka , jedna mała cebulka , 2 łyżki dobrego majonezu , 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego , sól , pieprz do smaku Emotikon smile
... Rybkę rozprawiamy - pozbywamy się ości , lekko kroimy na małe kawałeczki ..Jajka gotujemy na twardo , studzimy i też drobno kroimy .. Cebulkę siekamy ..
Wszystkie składniki wrzucamy do miski , solimy , pieprzymy i mieszamy dokładnie .. Następnie dorzucamy majo i przecier - mieszamy ponownie ... Podajemy ze świeżym chlebem , np. pieczonym w garnku ( przepis podawałam wcześniej ) , i świeżym masłem Emotikon smile .....
...................................... Smacznego ,.... Beata ....