wtorek, 1 marca 2016

SZACHOWNICA


Szachownica :) ....bardzo smaczne ciasto chodź pracochłonne ... 
... Nie będę się dzisiaj rozpisywała , tylko zapraszam od razu do pieczenia ... 




Ciasto :
4 jajka 
1 szkl. drobnego cukru 
11/2 szkl. mąki plus 2 łyżki 
8 łyżek oleju 
8 łyżek ciepłej wody 
2 pł. łyżeczki proszku do pieczenia ...
Ciasto ciemnie robimy tak samo , tylko dodajemy 2 łyżki cacao ..

....żółtaka ubijamy z cukrem , wlewamy wodę , ubijamy dodajemy olej ...Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia ..Na koniec ubitą pianę z białek - mieszamy dokładnie łyżką ...
Ciasto wyłożyć do blaszek o wymiarach ( 23#33) wyścielonej pergaminem ... Piec w 180 st.C przez ok: 35 minut ...
Wyjąć z piekarnika i pozostawić w blaszce na 20 min. Ciasto wyłożyć na stolnicę spodem do góry , zdjąć papier- powinno porządnie wystygnąć ...

Krem : 
2 szkl. kremówki 
1 szkl.mleka 
1/2 szkl. cukru 
4 łyżki mąki pszennej 
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
1 dobre masło - kostka
2 łyżki soku z cytryny ...

W szkl. mleka rozrabiamy mąki - gładziutko , śmietankę gotujemy z cukrem .. W momencie kiedy nasz płyn zaczyna wrzeć , wlewamy zawiesinę mączną - gotujemy budyń ... bez grudek .. Odstawiamy do wystudzenia .. Gdy jest całkowicie zimny , wrzucamy po kawałku masła i ucieramy mikserem na gładką puszystą masę ...Wystudzone ciasta kroimy wzdłuż dłuższego boku na 6 równych pasków, ( ja zrobiłam więcej , bo miałam mniejsze blaszki ) ..Paski smarujemy z jednej strony i sklejać bokami , na przemian kolorami ( jasny , ciemny ,jasny , ciemny ) . Następnie wierzch posmarować kremem i ułożyć drugą warstwę w ten sam sposób , lecz pod spodem jasnego ma być ciemny , a ciemnego jasny ....w przekroju powinna wyjść szachownica ....Wierzch , boki , przód i tył smarujemy resztą kremu i posypujemy np: wiórkami kokosowymi lub mielonymi migdałami ... Górę ciasta oblewamy polewą czekoladową ..Dekorujemy dowolnie .. Ciasto przechowujemy w lodówce .. Najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień , podawane z bitą śmietaną i konfiturą :) 



............... Smacznego ........... Beata :) 


  polewa :                2 łyżki masła ,  2 łyżki kwaśnej śmietany   , 4 łyżki cukru ,
                                  2 pł. łyżki cacao .... masło rozpuścić , dodać cukier i śmietanę                                 dalej mieszać i lekko podgotować dodać cacao , zagotować i 
                               odstawić żeby wystygło - polewa ma być letnia :) 
  



niedziela, 28 lutego 2016

NADZIEWANY BAKŁAŻAN :)

Mój bakłażan to mój bakłażan :) Jest zrobiony tak jak lubię ja i mój mąż :) Więc podaję i wam mój przepis , może skorzystacie z niego , do czego zachęcam bo pycha :) To zabieramy się do pieczenia :) 




Potrzebne nam będą : 
1 duży bakłażan 
ok. 300 gr. mięsa chudego z łopatki , lub jak kto woli pierś z indyka ..3 szt , pomidory plus 1 duża cebula , 1 mocarella - mała , 1 łyżka mieszanka serów , 1 łyżka oliwek zielonych , oliwa , pieprz , chili , sól cukier , tymianek - świeży  ....

..... Nastawiamy piekarnik na 200 st . przekrawamy naszego bakłażana na pół , solimy i pieprzymy miąższ , smarujemy oliwą i kładziemy na papier do pieczenia , miąższem do dołu - pieczemy 30 minut ... 
W czasie kiedy piecze się bakłażan , siekamy nasze mięsko bardzo drobno , i wrzucamy na patelnię , podsmażamy , dodajemy cebulkę i posiekane pomidorki , podsmażamy jeszcze chwilę doprawiamy do smaku - dolewamy 1/2 szkl. bulionu i dusimy ok 30 minut na małym ogniu pod przykryciem ... Gdy bakłażan jest gotowy , wydrążamy miąższ , zostawiając ścianki 0,5 centymetrowe , siekamy pozostały miąższ i wrzucamy do naszego mięska mieszamy  - odkrywamy pokrywkę i odparowujemy nasze mięsko ... Łódeczki z bakłażana solimy i pieprzymy w środku .. 
Gdy stwierdzimy że nasz farsz jest zwięzły , lekko jego studzimy i dodajemy drobno pokrojoną mocarellę i tymianek .. Mieszamy , ewentualnie doprawiamy i nakładamy w łódeczki z bakłażanów .. Posypujemy górę serami i zapiekamy ... 200 st. ok 25 minut :) 



................Smacznego .......... Beata :) 


















SAŁATKA BAWARSKA - WEDŁUG BEATY :)


   


Sałatka Bawarska , to trzyskładnikowa , smaczna przekąska dla panów np. do piwa :) Zapraszam do zrobienia tej sałatki chociaż raz , bo jest nie powtarzalna w swoim smaku , szybka w przygotowaniu i smaczna :) Zapraszam do kuchni :) 

Potrzebne nam będą : 
1 szklanka soku z kiszonych ogórków ,  11/2 szkl.pokrojony w krótkie paseczki , ogórek korniszon ,11/2 szkl. pokrojony w krótkie paseczki , ser żółty - wyrazisty w smaku  11/2 szkl. pokrojona w równe paseczki - ulubiona nasza kiełbasa ..
1 łyżka musztardy bawarskiej - słodka , 1 łyżka dobrego majonezu , 1/4 malutkiej,chili papryczki do smaku - posiekana , sól , pieprz , pieprz czerwony , 1 czubata łyżka zieleninki - posiekana ... 

.......wszystkie składniki ser , kiełbasa i korniszon muszą być pokrojone w drobne i krótkie paseczki .. Wrzucamy je do miski i zalewamy wodą z ogórków kiszonych .. Zostawiamy na godzinkę w cieple , co jakiś czas mieszając .. Po tym czasie odcedzamy na sitku pozbawiając nasze składniki kwasu ogórkowego .. Wszystko mieszamy w misce , doprawiamy solą pieprzem , dodajemy chili , zieleninkę -mieszamy .. Na koniec dodajemy musztardę i majonez .. Serwujemy na zimno na ciemnym razowcu , np.  do piwa :)