sobota, 6 lutego 2016

PĄCZKI HISZPAŃSKIE - GNIAZDKA

Pączki hiszpańskie Emotikon smile
Jak je nie lubić:) W prawie każdej cukierni można je znaleźć pod nazwą gniazdka. Zrobione są z ciasta parzonego. Są delikatne , pyszne, rozpływające się w ustach.Kto raz ich skosztuje , ten na zawsze się w nich zakocha Emotikon smile Trochę są pracochłonne, ale warto je zrobić , choć raz w roku np. w karnawale 

Emotikon smile.


Składniki na około 20 gniazdek ...
200 g mąki pszennej
100 g masła
4 jajka
szczypta soli
olej do smażenia

Do garnka wlewamy szklankę wody z masłem i szczyptą soli- gotujemy ...Zmniejszamy ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypujemy przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto dość szybko , aż będzie gładkie i w miarę odstawać od ścianek garnka. Wystudzić ....
Ciasto przekładamy do miksera i miksujemy z wbijanymi kolejno całymi jajkami... Nakładamy łyżką do szprycy cukierniczej nasze ciasto. . Na papier do pieczenia wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 - 7 cm a następnie po wycinać papier z naszymi krążkami ..
W szerokim rondlu rozgrzać olej . Partiami wkładać pączki papierem do góry, ciastko do tłuszczu , papier wyrzucić - lekko odchodzi). Smażyć po 4 - 5 minut z każdej strony, olej powinien mieć temperaturę około 180ºC. Upieczone ciastka wyciągamy na pergamin .. Maczamy w lukrze lub obsypujemy cukrem pudrem ...

Emotikon smile
LUKIER :
Cukier puder utrzeć z 2 - 3 łyżkami wrzątku i sokiem z cytryny.
Uwaga: Ciasto można również upiec; jest to ciasto parzone, pieczemy je w taki sposób jak ptysie...Po upieczeniu zimne ciasto przekrawamy na pół i przekładamy kremem Emotikon smile
Smacznego Emotikon smile.

TĘCZOWY TORCIK

 Tęczowy Torcik 
Emotikon smile
Słodki , dość prosty w wykonaniu , kolorowy i zawsze budzący zachwyt .. Przepis na tego tortu wymyśliła pewna blogowa blogerka Pola .. którą zauważyła Marta Stewart , i postanowiła pokazać w swoim programie kulinarnym .Tor robi ogromne wrażenie , szczególnie na dzieciach , bo z tą myślą był robiony - dla naszych maluchów.Jest w miarę wilgotny, smaczny - choć nie należy do najsmaczniejszych tortów tego świata Emotikon smile...Jest też nie trudny w wykonaniu ..Można udekorować jego kremem jak i kolorowym marcepanem...Jedynym minusem jego , są barwniki chemiczne , których musimy dodać do barwienia naszych placuszków ... Ale przecież takich tortów nie jemy codziennie , więc jeden grzeszek kulinarny - to nie tragedia Emotikon smile Ja upiekłam jego pierwszy raz - jak i pierwszy raz pokusiłam się na upieczenie jakiego kolwiek tortu Emotikon smile Tak że pierwsze koty za płoty - nie taki tort straszny jak go widzą Emotikon smile Zapraszam do pieczenia i dekorowania swoich Tęczowych torcików :) ..



Składniki - 6 placków
226 g masła
220 g cukru
5 białek
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
375 g mąki pszennej,
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia,
pół łyżeczki soli
355 g mleka - letnie ,
....
Masło zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Wbijać białka, jedno po drugim i miksować. Dodać ekstrakt i zmiksować.
Do masy dodawać składniki suche - miksować do połączenia ..
Dobrze jest ciasto zważyć , i podzielić na 6 równych części .....
Każdą część umieścić w osobnej miseczce ...
Pododawać barwniki np: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Każdą porcyjkę ciasta dobrze wymieszać ..Ciasto przełożyć do 6 foremek - małe tortownice lub jednorazowe, aluminiowe foremki nie większe niż 21 cm -średnica..Placki pieczemy ok 15 - 20 minut w temperaturze 190 st...Do suchego patyczka ...Wyjąc z piekarnika i ostudzić ...

Krem z bitej śmietany i mascarpone :

800 ml śmietany kremówki (36%)
250 g serka mascarpone
kilka łyżek cukru pudru, do smaku
ekstrakt waniliowy lub cytrynowy
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder i ekstrakt. Dodać serek mascarpone i wymieszać...
Jeśli chcemy uzyskać lekko kwaskowy krem , dodajemy łyżeczkę soku z cytryny ..Emotikon smile
Zaczynamy przekładać blaty kremem w określonej kolejności :
1-fioletowy
2- niebieski ,
3- zielony,
4- żółty,
5 - pomarańczowy ,
5 - czerwony.
Wierzch i boki tortu również posmarować kremem śmietankowym.
Dekorujemy według swojego gustu Emotikon smile Ja lubię owocki i jakoś mnie przekonały Emotikon smile
Tort schładzamy w lodówce , min. 3 godziny ..
Ciasto jest wilgotne , więc nie trzeba go nasączać .
Oryginalny przepis poleca tortownicę 23 cm , placki są wtedy cieńsze .. Wybór i tak należy do Was Emotikon smile
Zapraszam do degustacji
.......... ............... Smacznego :) ......


Emotikon smile

Emotikon smile

PIEROGI Z RYBĄ

Pierogi z rybą Emotikon smile
... Przepis na te pierogi , zasłyszałam od mojej znajomej Izy .Na początku , nie mogłam sobie wyobrazić czy smak mięsa rybiego , będzie dobrze współgrał z ciastem na pierogi Emotikon unsure ... Jednak po kilku dniach , nie wytrzymałam i ulepiłam swoje własne pierożki z farszem z białego mięska Emotikon smile .. No cóż mogę powiedzieć ??? może krótko : Niebo w Gębie Emotikon smile ... Zapraszam do lepienia , a przepis polecam wszystkim, którzy lubią nowe wyzwania kulinarne , jak i smakowe Emotikon smile I życzę smacznego - bo to danie na pięć gwiazdek :) .....


... Składniki na farsz :
500 gr. surowych filetów rybich bez skóry ,
300 gr. cebuli ,
2 czubate łyżeczki papryki czerwonej w proszku ,
1/2 kost. dobrego masła ,
sól , pieprz , cukier do smaku ....


.... Obieramy cebulę , kroimy główki na pół, następnie każdą połówkę siekamy w półplasterki . Do dużego rondla wrzucamy masło , pokrojoną cebulę , solimy i pieprzymy , wsypujemy paprykę czerwoną .. Po dokładnym wymieszaniu całości , przykrywamy garnek pokrywką i dusimy cebulkę do miękkości - co jakiś czas mieszając .. 
W czasie kiedy nasza cebulka powoli będzie się dusiła , rozprawiamy filety rybne ..A więc pozbywamy się skóry i dokładnie usuwamy ości - siekamy surową rybę nożem , dość drobno .Gdy nasza cebulka jest już miękka , odstawiamy z ognia i wrzucamy do rondla z cebulą , posiekane mięso rybie - dokładnie mieszamy oraz doprawiamy według swojego gustu - nie dusimy 
... Odstawiamy farsz na ok.pół godziny i znowu doprawiamy w razie potrzeby ... Po tym czasie farsz jest gotowy ......

ciasto na pierogi :
400 gr. maki tortowej typ 450 - 500 ,
1 żółtko,
2 czubate łyżki masła - roztopić ,
gorąca woda ,
sól
...... Do średniej miski wsypujemy mąkę , wbijamy żółtko , lekko mieszamy widelcem , wlewamy ciepłe roztopione masło , dalej mieszamy widelcem , wsypujemy odrobinę soli , i cały czas mieszając widelcem mąkę. Dolewamy gorącej wody tyle aby powstała jednolita, lekko lepiąca masa ... Podsypujemy maką , wyrabiając ręką ciasto ..Po ok. minucie wyrabiania, ciasto jest gotowe Emotikon smile - pamiętajmy że ciasto ma odstawać od ręki , nie lepić się oraz ma być miękkie - dlatego dolewamy gorącą wodę i ciepłe masło .
.... Wykonanie pierożków :
Wyrobione ciasto , dzielimy na dwie części, jedna przykrywamy ściereczką drugą kulę wałkujemy na cienki placek .. W placku wykrawamy kółeczka szklanką .Na każdym kółku kładziemy farsz rybi - na środkowej części , składamy kółeczko na pół, i przytrzymując jedną ręką środek ciasta z farszem , drugą zlepiamy końce kółka ze sobą Emotikon smile Powtarzamy tę czynność do wyczerpania farszu Emotikon smile ..( ilość farszu w pierogach wg. uznania ) ..
Pierożki gotujemy - wrzucając na osolony wrzątek z odrobiną oleju .Gotujemy ok . 1-2 minut od wypłynięcia ... Podajemy gorące polane klarowanym masłem ... Na zimno też są pycha Emotikon smile
Smacznego Emotikon smile ...............................
Beata Emotikon smile .
Emotikon smileEmotikon smile



AWANTURKA - PASTA Z RYBĄ :)

Dzień dobry z rana Emotikon smile ...
... Dzisiaj chciała bym zachęcić do zrobienia pysznej sałatki - pasty awanturki Emotikon smile ... Pasta na chleb o dość gęstej konsystencji , którą robi się bardzo szybko , jak i bardzo szybko zjada Emotikon smile
 Więc nie ma o czym pisać czas działać :) 



Awanturka Emotikon smile - pasta z rybą Emotikon smile

Emotikon smile
Składniki :
250 g wędzonej makreli - można zastąpić tuńczykiem z puszki ,
150 g twarogu półtłustego lub chudego,
100 g serka homogenizowanego,
2 łyżki majonezu
1 spora dymka , lub natka ,
1/2 papryki czerwonej ,
szczypior
pieprz
sól
.... Dla bardziej wymagających proponuję wzbogacić smak , dodając 1 łyżkę prażonego słonecznika , i 1 łyżeczkę miodu ...
Sposób wykonania :
Makrelę obrać i drobno rozgnieść widelcem.
Dodać twaróg- pokruszyć i wymieszać .
Dodać majonez, serek homogenizowany i drobno posiekaną dymkę i pokrojoną paprykę .. Przyprawiamy pieprzem, solą i miodem ...
Wszystko mieszamy lekko , ze słonecznikiem i szczypiorem.
Smarujemy chlebek i się zajadamy Emotikon smile
............................. ............ Smacznego :) Emotikon smile

TOSTY ANGIELSKIE NA SŁODKO :)

Tosty angielskie na słodko Emotikon smile Na ok 10 szt.
Ostatnio buszując po internecie wpadły mi w oko tosty na słodko.Emotikon smile ... Pyszne , delikatne ruloniki z chleba tostowego ....Emotikon smile Na samą myśl ,chciało by się je jeść , jeść i jeść.. .. Dla łasuchów to taka ,, pralinka ,, Emotikon smilePo niżej podaję przepis , lekko prze zemnie zmieniony , ale jakże smacznyEmotikon smile ...


Składniki :

chleb tostowy - najlepszy jest duży , pszenny amerykański ,
1 mały serek mascarpone , mrożone lub świeże owocki ,
masło - klarowane , cukier gruboziarnisty , cynamon ,
1 łyżeczka - czubata cukru pudru Emotikon smile 1- 2 średnie jajka plus 2 łyżki mleka ..
Sposób wykonania :
Usuwamy z kromek tostowych skórki , i każdą po kolei wałkujemy , dociskając wałek dość mocno do miąższu ... Uważamy żeby chlebki nam nie popękały .. Serek mascarpone mieszamy z łyżeczką cukru pudru i smarujemy nim - nie za grubo , nasze kromki .. Na jednym z czterech boków tosta, układamy sznureczek owocków - nie za dużo i zwijamy naszego tościka w roladkę .. Jajko oraz mleko roztrzepujemy widelcem w miseczce , na płaski talerz wysypujemy ok. pół szkl. cukru i cynamonu - mieszamy składniki ze sobą .. Zwinięte tosty maczamy w jaju z mlekiem , a następnie w panierce z cukrowocynamonowej... Układamy tosty na rozgrzanym maśle i dosyć szybko opiekamy , z każdej strony .. Wykładamy na ręcznik papierowy .. Podajemy na ciepło np: z lodami , lub na zimno z sosami owocowymi ..
PS: Jako owocki użyłam , malinki, jagódki i poziomki . Uprzednio lekko odsączyłam je na ręczniku papierowym ..
..... Smak nie powtarzalny Emotikon smile Smacznego :) 






Emotikon smile

ZIEMNIAK Z GZIKIEM



Dzisiaj króciutko Emotikon smile zapraszam na kolację Emotikon smile Na kartofla z gzikiem w mojej interpretacji :)


Składniki : 

Duży kartofel , najlepiej sałatkowy , z niską zawartością skrobi,
kawałek wędzonego boczku, lub kilka pieczarek,
cebulka - średnia ,
masło , twarożek półtłusty - trochę kwaśnej śmietany , szczypiorek , czosnek , sól. pieprz , papryka ziółka które lubimy .. ...
Sposób wykonania :
Kartofla dobrze umyć - nie obierać i ugotować - prawie do miękka w osolonej wodzie i ostudzić .. Nastawić piekarnik na 200 st.. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia .. Wystudzonego ziemniaka natrzeć lekko masłem , położyć stabilnie na papierze do pieczenia i ponacinać równo po całej długości - nie nacinać do końca , ponacinane plastry muszą dośc ciasno przylegać do siebie .. Następnie obieramy cebulę i tniemy ją na równe krążki - dość cienko , solimy pieprzymy i posypujemy lekko papryką ...
Plasterki boczku, tniemy na mniej więcej takie same kawałki jak nasza cebulka - jeśli ktoś nie lubi boczku może zamienić na pieczarkę .. Zaczynamy przekładać plastry ziemniaka na przemian , jak szaszłyk ... Pamiętając żeby nie za mocno je rozszerzać ... Tak przygotowany ziemniak , przekładamy na wyłożoną blaszkę papierem do pieczenia , posypujemy swoimi ziółkami lub ulubionymi przyprawami i zapiekamy ok 20- 35 minut max... w 200 st..Ma się dość mocno przyrumienić ... Do naszego ziemniaka przygotowujemy - nasz gzik Emotikon smile ...Do miseczki wrzucamy twaróg , śmietanę solimy i pieprzymy , wciskamy jeden ząbek czosnku, i wrzucamy posiekany szczypiorek ... Mieszamy i podajemy razem z naszym upieczonym ziemniakiem ..
Dla mnie pycha ............. Smacznego ..






Emotikon smile

 

PĄCZKI KRÓLEWSKIE

Pączki królewskie Emotikon smile z nadzieniem różanym, lukrem cytrynowo -rumowym i skórką pomarańczową Emotikon smile .Częstujcie się kochani :) Emotikon smile
przepis :
Składniki na około 35 sztuk
800 g mąki pszennej plus do podsypania ,
28 g drożdży świeżych
pół łyżeczki soli
100 g drobnego cukru
1,5 szklanki mleka - ciepłe ,
4 duże jajka ,
2 żółtka ,
130 g masła, roztopionego
3 łyżki Ekstraktu , pomarańcz , cytryna lub rum - wg . uznania

Dodatkowo:

konfitura z róży do nadziania - Ja mam swoją Emotikon smile
lukier lub cukier puder do oprószenia , może być dodatkowo skórka kandyzowana z pomarańczy lub mielone orzechy ..
Mąkę pszenną przesiać, i połączyć z rozczynem drożdżowym .. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić, polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).Ja wstawiam do piekarnika , na funkcję - wyrastanie ciasta , ale można nastawić zwykły piekarnik na ok. 35-40 st , góra , dół , wsadzić ciasto do piekarnika ( w misce , oczywiście , na ręczniczku kuchennym i uchylić lekko drzwiczki piekarnika ...
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość 1 - 1,5 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawać pączki (można je w tym momencie nadziać konfiturą różaną). Odkładać je na stolnicę oprószoną mąką,Zaklejoną stroną do dołu !! ponownie przykryć i odstawić do podwojenia objętości (około 20 -30 minut; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte)... Jak będą stały dłużej , to po upieczeniu będzie odstawać skórka i będą puste ...
Po wyrośnięciu smażyć pączki w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 175ºC, z obu stron.... pamiętając że najpierw pączki wkładamy ,górną częścią do gorącego tłuszczu . Po usmażeniu odkładać na kratkę bibułkę do odsączenia.... Nadziewać konfiturą różaną przy pomocy rękawa cukierniczego , końcówką do nadziewania pączków, jeśli nie nadzialiście ich podczas formowania.... Ja nadziewam podczas formowania , i nawet jak troszeczkę się porozklejają - to się nie bójcie , bo dżem nie wypłynie z pączków ,tylko się zapiecze pod wpływem gorącego tłuszczu ....
Jeszcze ciepłe polukrować i posypać skórką pomarańczową lub cytrynowa albo orzechami . Moja uwaga - paczki nie lubią pośpiechu i lubią ciepełko.. Jak zachowacie te dwie zasady to na 100 % Wam wyjdą czego bardzo wszystkim życzę Beata Emotikon smile Emotikon kiss
rozczyn drożdżowy :
1/4 szkl. ciepłego mleka , szczypta soli , drożdże , 1 łyżeczka albo dwie cukru , 2 łyżki mąki - wymieszć ,I odstawić w cieple do wyrośnięcia Emotikon smile
.......................................................... Smacznego czwartku Emotikon smile

FAWORKI - CHRUSTY


Faworki - chrusty Emotikon smile
.... Smaczne kruche ciasteczka , które chyba każdy z nas lubi .. Są bardzo delikatne i kruche Emotikon smile Zapraszam na moje, już upieczone , posypane cukrem pudrem ... 



Emotikon smile
Składniki i sposób wykonania :
450 g mąki pszennej
5-6 żółtek
szczypta soli
1 łyżka spirytusu i 1 łyżka spirytusu lub rumu ,
3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%
tłuszcz do głębokiego smażenia np. olej rzepakowy, smalec itp..
cukier puder do oprószenia naszych faworków 


Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić do gładkiej kuli ciasta. Odłożyć zawinięte w folię na co najmniej 3 godziny do lodówki ... Ja robię dzień wcześniej
Schłodzone ciasto rozwałkować (cieniutko), radełkiem wykrajać długie paseczki ..Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i jeden z końców przewlec przez otwór.
Smażyć w gorącym tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor. Odsączyć na ręczniczku papierowym..
oprószyć na koniec cukrem pudrem .. Smacznego Emotikon smile
..... Moja rada : dobrze zaopatrzyć się w termometr to mierzenia temperatury oleju Emotikon smile .....................Beata Emotikon smile

KALAFIOROWA - SAŁATKA :)

  ...
Sałatka np. na śniadanko ...Coś dla wegetarian i nie tylko Emotikon smile
Jest to prosta i smaczna sałatka z kalafiora :)) Jeśli ktoś dba o linię , to powinien dodać ją do swojego jadłospisu...
Jak zrobić : 
 Emotikon smile
2 szkl. sałatki to ok : 160 kcl Emotikon smile
Produkty i sposób wykonania Emotikon smile
2 szklanki zaparzonych różyczek kalafiora ,
1/2 pęczka kopru ,
2 łyżki jogurtu ,
2 łyżki majonezu ,
prażony słonecznik , do posypania sałatki ,
sól, pieprz , cytrynka i cukier do smaku Emotikon smile
... Sparzone różyczki kalafiora , lekko kroimy na małe kawałeczki , koperek siekamy ..Składniki wrzucamy do miski , dodajemy najpierw po 1 łyżce majonezu i jogurtu , doprawiamy i mieszamy ... Odstawiamy na ok . 20 minut żeby nasza sałatka się dosmaczyła .. Po tym czasie , jeśli lubimy więcej sosu - dodajemy resztę majonezu i jogurtu Emotikon smile Podajemy na liściu sałaty, albo w łódeczkach cykorii -posypaną prażonym słonecznikiem Emotikon smile
.............................................. Smacznego Emotikon smile

CHLEB Z GARNKA

...W czoraj pokusiłam się o upieczenie chleba w garnku .. Choć zdania na tema tego, czy chleb na bazie drożdży - jest chlebem , czy tylko zwykłą bułką , lub zaliczany do odmiany ciasta , są podzielone ... W niektórych artykułach , na temat pieczenia chleba , wiele osób twierdzi że chlebem nazywamy produkt , upieczony na zakwasie .. Każdy inny wypiek np: drożdżowy , proszkowy czy na sodzie lub amoniaku - to już nie chleb ... 
Emotikon unsureW każdym bądź razie ja upiekłam ,, chleb ,, na drożdżach , z którego jestem bardzo zadowolona . Smakuje jak chlebuś , jest puszysty , lekko wilgotny i nawet na drugi , czy trzeci dzień nie traci na swojej świeżości Emotikon smileZapraszam do upieczenia własnego chleba , w bardzo prosty sposób - gwarantuję 100% satysfakcji 

Składniki : 
Do miski wsypujemy 3/4 kg.mąki pszennej , orkiszowej lub każdej innej do wypieku chleba ( można taką kupić np. w Lidlu i Kauflandzie ),
25g świeżych drożdży,
1 łyżeczkę cukru,
1 łyżkę soli,
2 łyżki oleju,
1 1/3 szkl.ciepłej wody ,
Emotikon smile





Sposób wykonania :
 ......Wszystkie składniki wsypujemy do dużej miski , mieszamy dość dokładnie ze sobą .Miskę szczelnie zawijamy folią i wstawiamy do lodówki na najniższą półkę , na cały dzień ...
Wieczorem wykładamy ciasto na posypaną stolnicę mąką i zagniatamy ciasto ok. 3 minut . ... Wyrobione ciasto , przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepełko na ok 40 minut... 10 minut przed końcem wyrastania naszego ciasta , nagrzewamy nasz piekarnik , razem z garnkiem i pokrywką ... wymagana temperatura to 220 st ... ( pamiętając żeby garnek nie posiadał żadnych plastikowych części Emotikon smile ... Na dno naszego nagrzanego garnka wsypujemy mąkę , tak aby zakryło dno , lub wkładamy krążek papieru do pieczenia .. Wkładamy kulkę z ciasta , oprószamy lekko górę ciasta mąką ,przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika ..
Ustawiamy termostat na 200 stopni termoobieg ... Pieczemy chleb ok. 40 min .. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze ok. 20 - 25 minut ...
Po upieczeniu wyjmujemy nasz garnek z chlebusiem , okrywamy ściereczką i odstawiamy do odparowania na ok. 1 godzinkę Emotikon smile

Moja uwaga : jeśli chcemy wzbogacić smak naszego chleba , możemy dosypać np. pół szklanki prażonej cebulki lub otrąb , płatków , 4 łyżki parmezanu , 4 łyżki słonecznika prażonego lub ulubione ziółka , czy nawet siemię lniane ..... pamiętając o tym żeby odebrać tyle samo mąki , ile dosypaliśmy innego produktu ... Jeśli dosypiemy mielonych orzechów chleb będzie cięższy i mniej wyrośnie Emotikon smile
....... ....................... Smacznego Beata Emotikon smile