Pączki hiszpańskie Emotikon smile
Jak je nie lubić:) W prawie każdej cukierni można je znaleźć pod nazwą gniazdka. Zrobione są z ciasta parzonego. Są delikatne , pyszne, rozpływające się w ustach.Kto raz ich skosztuje , ten na zawsze się w nich zakocha Emotikon smile Trochę są pracochłonne, ale warto je zrobić , choć raz w roku np. w karnawale
Jak je nie lubić:) W prawie każdej cukierni można je znaleźć pod nazwą gniazdka. Zrobione są z ciasta parzonego. Są delikatne , pyszne, rozpływające się w ustach.Kto raz ich skosztuje , ten na zawsze się w nich zakocha Emotikon smile Trochę są pracochłonne, ale warto je zrobić , choć raz w roku np. w karnawale
Emotikon smile.
Składniki na około 20 gniazdek ...
200 g mąki pszennej
100 g masła
4 jajka
szczypta soli
olej do smażenia
100 g masła
4 jajka
szczypta soli
olej do smażenia
Do garnka wlewamy szklankę wody z masłem i szczyptą soli- gotujemy ...Zmniejszamy ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypujemy przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto dość szybko , aż będzie gładkie i w miarę odstawać od ścianek garnka. Wystudzić ....
Ciasto przekładamy do miksera i miksujemy z wbijanymi kolejno całymi jajkami... Nakładamy łyżką do szprycy cukierniczej nasze ciasto. . Na papier do pieczenia wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 - 7 cm a następnie po wycinać papier z naszymi krążkami ..
W szerokim rondlu rozgrzać olej . Partiami wkładać pączki papierem do góry, ciastko do tłuszczu , papier wyrzucić - lekko odchodzi). Smażyć po 4 - 5 minut z każdej strony, olej powinien mieć temperaturę około 180ºC. Upieczone ciastka wyciągamy na pergamin .. Maczamy w lukrze lub obsypujemy cukrem pudrem ...
LUKIER :
Cukier puder utrzeć z 2 - 3 łyżkami wrzątku i sokiem z cytryny.
Uwaga: Ciasto można również upiec; jest to ciasto parzone, pieczemy je w taki sposób jak ptysie...Po upieczeniu zimne ciasto przekrawamy na pół i przekładamy kremem Emotikon smile
Smacznego Emotikon smile.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz