sobota, 6 lutego 2016

FAWORKI - CHRUSTY


Faworki - chrusty Emotikon smile
.... Smaczne kruche ciasteczka , które chyba każdy z nas lubi .. Są bardzo delikatne i kruche Emotikon smile Zapraszam na moje, już upieczone , posypane cukrem pudrem ... 



Emotikon smile
Składniki i sposób wykonania :
450 g mąki pszennej
5-6 żółtek
szczypta soli
1 łyżka spirytusu i 1 łyżka spirytusu lub rumu ,
3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%
tłuszcz do głębokiego smażenia np. olej rzepakowy, smalec itp..
cukier puder do oprószenia naszych faworków 


Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić do gładkiej kuli ciasta. Odłożyć zawinięte w folię na co najmniej 3 godziny do lodówki ... Ja robię dzień wcześniej
Schłodzone ciasto rozwałkować (cieniutko), radełkiem wykrajać długie paseczki ..Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i jeden z końców przewlec przez otwór.
Smażyć w gorącym tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor. Odsączyć na ręczniczku papierowym..
oprószyć na koniec cukrem pudrem .. Smacznego Emotikon smile
..... Moja rada : dobrze zaopatrzyć się w termometr to mierzenia temperatury oleju Emotikon smile .....................Beata Emotikon smile

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz