sobota, 6 lutego 2016

PĄCZKI KRÓLEWSKIE

Pączki królewskie Emotikon smile z nadzieniem różanym, lukrem cytrynowo -rumowym i skórką pomarańczową Emotikon smile .Częstujcie się kochani :) Emotikon smile
przepis :
Składniki na około 35 sztuk
800 g mąki pszennej plus do podsypania ,
28 g drożdży świeżych
pół łyżeczki soli
100 g drobnego cukru
1,5 szklanki mleka - ciepłe ,
4 duże jajka ,
2 żółtka ,
130 g masła, roztopionego
3 łyżki Ekstraktu , pomarańcz , cytryna lub rum - wg . uznania

Dodatkowo:

konfitura z róży do nadziania - Ja mam swoją Emotikon smile
lukier lub cukier puder do oprószenia , może być dodatkowo skórka kandyzowana z pomarańczy lub mielone orzechy ..
Mąkę pszenną przesiać, i połączyć z rozczynem drożdżowym .. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić, polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).Ja wstawiam do piekarnika , na funkcję - wyrastanie ciasta , ale można nastawić zwykły piekarnik na ok. 35-40 st , góra , dół , wsadzić ciasto do piekarnika ( w misce , oczywiście , na ręczniczku kuchennym i uchylić lekko drzwiczki piekarnika ...
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość 1 - 1,5 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawać pączki (można je w tym momencie nadziać konfiturą różaną). Odkładać je na stolnicę oprószoną mąką,Zaklejoną stroną do dołu !! ponownie przykryć i odstawić do podwojenia objętości (około 20 -30 minut; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte)... Jak będą stały dłużej , to po upieczeniu będzie odstawać skórka i będą puste ...
Po wyrośnięciu smażyć pączki w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 175ºC, z obu stron.... pamiętając że najpierw pączki wkładamy ,górną częścią do gorącego tłuszczu . Po usmażeniu odkładać na kratkę bibułkę do odsączenia.... Nadziewać konfiturą różaną przy pomocy rękawa cukierniczego , końcówką do nadziewania pączków, jeśli nie nadzialiście ich podczas formowania.... Ja nadziewam podczas formowania , i nawet jak troszeczkę się porozklejają - to się nie bójcie , bo dżem nie wypłynie z pączków ,tylko się zapiecze pod wpływem gorącego tłuszczu ....
Jeszcze ciepłe polukrować i posypać skórką pomarańczową lub cytrynowa albo orzechami . Moja uwaga - paczki nie lubią pośpiechu i lubią ciepełko.. Jak zachowacie te dwie zasady to na 100 % Wam wyjdą czego bardzo wszystkim życzę Beata Emotikon smile Emotikon kiss
rozczyn drożdżowy :
1/4 szkl. ciepłego mleka , szczypta soli , drożdże , 1 łyżeczka albo dwie cukru , 2 łyżki mąki - wymieszć ,I odstawić w cieple do wyrośnięcia Emotikon smile
.......................................................... Smacznego czwartku Emotikon smile

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz