sobota, 6 lutego 2016

ZIEMNIAK Z GZIKIEM



Dzisiaj króciutko Emotikon smile zapraszam na kolację Emotikon smile Na kartofla z gzikiem w mojej interpretacji :)


Składniki : 

Duży kartofel , najlepiej sałatkowy , z niską zawartością skrobi,
kawałek wędzonego boczku, lub kilka pieczarek,
cebulka - średnia ,
masło , twarożek półtłusty - trochę kwaśnej śmietany , szczypiorek , czosnek , sól. pieprz , papryka ziółka które lubimy .. ...
Sposób wykonania :
Kartofla dobrze umyć - nie obierać i ugotować - prawie do miękka w osolonej wodzie i ostudzić .. Nastawić piekarnik na 200 st.. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia .. Wystudzonego ziemniaka natrzeć lekko masłem , położyć stabilnie na papierze do pieczenia i ponacinać równo po całej długości - nie nacinać do końca , ponacinane plastry muszą dośc ciasno przylegać do siebie .. Następnie obieramy cebulę i tniemy ją na równe krążki - dość cienko , solimy pieprzymy i posypujemy lekko papryką ...
Plasterki boczku, tniemy na mniej więcej takie same kawałki jak nasza cebulka - jeśli ktoś nie lubi boczku może zamienić na pieczarkę .. Zaczynamy przekładać plastry ziemniaka na przemian , jak szaszłyk ... Pamiętając żeby nie za mocno je rozszerzać ... Tak przygotowany ziemniak , przekładamy na wyłożoną blaszkę papierem do pieczenia , posypujemy swoimi ziółkami lub ulubionymi przyprawami i zapiekamy ok 20- 35 minut max... w 200 st..Ma się dość mocno przyrumienić ... Do naszego ziemniaka przygotowujemy - nasz gzik Emotikon smile ...Do miseczki wrzucamy twaróg , śmietanę solimy i pieprzymy , wciskamy jeden ząbek czosnku, i wrzucamy posiekany szczypiorek ... Mieszamy i podajemy razem z naszym upieczonym ziemniakiem ..
Dla mnie pycha ............. Smacznego ..






Emotikon smile

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz