środa, 24 lutego 2016

Pizza - PRL :)

Dzisiejsza pizza będzie początkiem , do następnych eksperymentalnych placków z dodatkami, jakich nie koniecznie używa się do tego typu dania :) Pizza którą dzisiaj zrobiłam , była smaczna i została zjedzona w jednym momencie :) Zapraszam do pieczenia :) 

Ciasto : ( porcja na dużą , prostokątną blachę do piekarnika ) ..

ok. 1 czubata  szkl. mąki , plus na podsypanie ,
1/3 kost. świeżych drożdży ,
1/2 łyżeczki cukru , 1/4 łyżeczki soli ,
4 łyżki oliwy , i wody - ciepłej tyle żeby po wymieszaniu , utworzyła się zwarta kula ..
..... uformowane ciasto wkładamy do miseczki , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ten moment w którym będziemy robić sos pomidorowy do pizzy ...

sos do pizzy :
1 szklanka soku pomidorowego ,
2 pomidory ,
1 cebula - średnia , 2 ząbki czosnku , 
sól, cukier , pieprz oraz zioła do pizzy , majeranek na ser ,
1/4 szkl. oleju i odrobina octu balsamico .......
.... Na gorący olej wrzucamy pokrojoną cebulkę i czosnek , chwilkę dusimy ... następnie dorzucamy pokrojone pomidorki i podsmażamy dalej - mieszamy, nie przykrywamy , dolewamy sok pomidorowy i doprawiamy do smaku - według uznania ....  Wysmażamy go dalej ,na dość gęstą konsystencję -blenderujemy  krótko  . Na koniec dosypujemy ziółka - nie gotujemy więcej .... 

Potrzebne nam będą jeszcze składniki :
2-3 duże cebule , 4-5 kaszanek , 2 zielone jabłka - winne lub kwaskowe , ser do posypania pizzy :) 


.... Wałkujemy nasze ciasto bardzo cieniutko i układamy na blaszce wyłożonej papierem ..Smarujemy nasze ciasto sosem pomidorowym i układamy na nim: dowolnie kaszankę w plasterkach , cebulkę w krążkach oraz jabłko w cieniutkich ćwiarteczkach ... posypujemy obficie serem , ser posypujemy majerankiem i do piekarnika ... pieczemy ok 30 minut w 200 st ... może być krócej :) 


.......................... Smacznego ........... Beata :) 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz