czwartek, 12 maja 2016

Ciasto z owocami na bezowym spodzie :)



Ciasto na bezowym spodzie , z bitą śmietaną i mascarpone i smarowidłem z rabarbaru :) A więc do dzieła ...

SKŁADNIKI I SPOSÓB WYKONANIA :

. 5 białek
. 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
. szczypta soli , do białek

. 200 - 250 ml. kremówki 36%
. tyle samo co kremówki mascarpone serka
. 3-4 łyżki cukru pudru

. 3 - 4 laski , grubego rabarbaru
. 1/2 szkl. cukru - może być brązowy
. 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej

5 białek ubić na sztywną pianę.. Do piany dodajemy  ok. 250 gkg. cukru pudru - po łyżce , ubijając dalej ...Na końcu dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny i ubijamy jeszcze minutę ..Po tym czasie wsypujemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i lekko mieszamy naszą masę łyżką - tak jak biszkopt ..
Na blaszkę układamy papier do pieczenia , na papierze rysujemy koło - dowolne , najlepiej odrysować od talerza ..Wykładamy nasza masę na nasz okrąg i rozprowadzamy w miarę równo - ma być płaski  placek .. Wstawiamy blaszkę z ciastem do piekarnika ,nastawionego na 180 st .. po 5 min. obniżamy temperaturę do 150 st .. uchylamy lekko piekarnik i pieczemy- suszymy nasz placek ok 1 godz. i 30 min ... Po tym czasie wyciągamy ciasto i studzimy w zimnym pomieszczeniu ...

W między czasie , jak nasze ciasto się piecze przygotowujemy smarowidło ...
Do garnka wrzucamy obrany i pokrojony w kosteczkę rabarbar 3 duże laski i 1/2 szkl. cukru .. rozgotowujemy  go na marmoladkę :)  na końcu do szklanki wsypujemy 1 dużą łyżkę mąki ziemniaczanej i odrobinę zimnej wody , mieszamy i wlewamy do naszego rabarbaru celem zagęszczenia - gotujemy chwilę jak kisiel ... Smarowidło studzimy ..

Na koniec przygotowujemy krem : 1 kremówka 200 lub 250 ml i tyle samo mascarpone , 3 łyżki cukru pudru i można dodać fiksa do zagęszczania bitej śmietany .. Wszystko do miski - ubijamy mikserem na sztywno .. Do lodówki ...

Na wystudzony placek wykładamy smarowidło z rabarbaru - nie za dużo , na smarowidło bitą smietanę z mascarpone punktowo !! na śmietanę owocki :) najlepiej świeże sezonowe .. Ciasto trzymamy w lodówce nie dłużej niż 3 dni , dlatego sugeruję zrobić mniejszy placek :)

MOJA RADA:

..... Smarowidło nie jest sztywne tylko lekko luźne , jeśli nałożymy za dużo będzie lekko wypływało z pod bitej śmietany  ponieważ placek nie jest biszkoptem .. Jeśli będziemy przekładać biszkopt smarowidłem , można nałożyć więcej , bo fajnie zastępuje poncz do nasączania ciasta :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz