czwartek, 28 kwietnia 2016

Gołąbki gryczane :)

Zapraszam na gołąbki gryczane z siekanym mięsem drobiowym ...W tym przepisie , trochę nietypowo dodałam zielonego magi .. I to był strzał w dziesiątkę ..Do polania moich gołąbków , zrobiłam sos z prawdziwych :) No cóż tu dalej pisać , polecam , są przepyszne :) 





Składniki na 8 - 10 gołąbków: 

.  120 gr. kaszy gryczanej, ( nie z woreczka ) 
.  230 gr. mięsa drobiowego ,( ja dodałam mięso z udek kurczaka )
.  kapusta włoska - średnia 
.  z dwie garści grzybów suszonych 
.  100 gr. cukinia, (nie koniecznie , mogą być też pieczarki) 
.  2 średnie cebule 
.  150 ml. śmietanki kremówki 30%
.  masło do podsmażenia cebulki , ew. naszych gołąbków czy sosu 
.  opcjonalnie : mąka do zagęszczenia sosu ( ja redukuję wodę ) 
.  magi świeże , ew. magi w płynie 
. 1-2 kostki bulionowe wołowe ( może być rosół )..
.  sól , pieprz , gałka muskat..

.... Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie , na sypko ..W wysokim garnku gotujemy wodę i umieszczamy w niej kapustę .. Systematycznie odbieramy liście ..Liście pierwsze powinny się gotować ok. 5 min..Wyciągamy z wody i odkładamy do ostygnięcia .. W razie potrzeby ścinamy ostrym nożykiem , grube nerwy kapusty ..

W między czasie robimy sos :

...  Wypłukane grzyby , umieszczamy na patelni dodajemy łyżkę masła i zalewamy 11/5 szkl. wody ( może być bulion ).. Doprawiamy pieprzem , solą i gałką  ..Gotujemy ok. 30 min..Po tym czasie , wrzucamy jedną ,drobno pokrojoną cebulkę i dusimy jeszcze 10 min.. zalewamy śmietaną i jeśli ktoś lubi gęste sosy , podbijamy mąką ... Ja odkrywam pokrywkę i redukuję płyn do żądanej konsystencji , ponieważ gołąbki zalewam bulionem..
Do miski wkładamy drobno posiekane  mięso z kurczaka , pokrojoną w kosteczkę drugą cebulkę , posiekane zielone magi , startą na jarzynkę cukinię i kaszę ... Doprawiamy dość  dobrze, nasz farsz  ma być pieprzny  - wyrabiamy ręką .. Możemy zawijać nasze gołąbki :) 
Porcję farszu ( nie za dużo ) ,układamy na twardszej stronie liścia , zawijamy do połowy , następnie zakładamy boki kapusty do środka i zwijamy  ..Układamy ciasno w garnku lub naczyniu żaroodpornym , zawinięciem do spodu..Zalewamy bulionem wołowym ( 1 kostka na pół litra wody ), lub naszym sosem , ale wtedy nie zagęszczamy jego i nie redukujemy ..
Naczynie zakrywamy pokrywką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190st.C ok.45 min ... 


Smacznego .................  Beata :) 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz