czwartek, 12 maja 2016

Tort Pavlowa :)

Smaczny , pyszny niebo w buzi :) ... Można by było jeść i jeść i jeść go bez końca :) .. Jeśli chcemy zrobić wrażenie na gościach to właśnie tym ciastem zachwycimy wszystkich :) Zapraszam do twórczego działania :) 


SKŁADNIKI I SPOSÓB WYKONANIA : 

BEZA :

. 6 białek - świeże 
. 150 gr. cukru drobnego 
. 150 gr cukru pudru 
. 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego 
. 1 łyżka mąki ziemniaczanej 

KREM:

. 250 ml kremówki 36% 
. 2 małe op.. mascarpone 
. można dodać fiks do śmietan 

..........  Białka ubijamy na sztywno , dodajemy stopniowo cukry , ubijając dalej ocet ... Na końcu wsypujemy mąkę i lekko mieszamy naszą masę - ma być puszysta i sztywna .. 
Na blaszkę kładziemy papier , rysujemy na nim koło - dowolne i wykładamy na nie naszą pianę .. Formujemy okrąg , przeciągając boki ciasta od dołu  ku górze - w razie pytań odpowiem w komentarzach ... Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika 180 st.C na pięć minut , po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 st. C pieczemy 1 godzinę po czym uchylamy piekarnik i pieczemy- suszymy jeszcze 30 minut ... Upieczone ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku , najlepiej do następnego dnia :) .. Kremówkę i mascarpone ubijamy na sztywno - to nasz krem , bez cukru :) 
Na zimne ciasto wykładamy krem , ( ja górę placka lekko wciskam do środka ) ,  i dekorujemy owocami :) Przechowujemy w zimnym pomieszczeniu lub lodówce , nie dłużej niż 3 dni :) 


............. Smacznego ................ Beata :) 










Ciasto z owocami na bezowym spodzie :)



Ciasto na bezowym spodzie , z bitą śmietaną i mascarpone i smarowidłem z rabarbaru :) A więc do dzieła ...

SKŁADNIKI I SPOSÓB WYKONANIA :

. 5 białek
. 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
. szczypta soli , do białek

. 200 - 250 ml. kremówki 36%
. tyle samo co kremówki mascarpone serka
. 3-4 łyżki cukru pudru

. 3 - 4 laski , grubego rabarbaru
. 1/2 szkl. cukru - może być brązowy
. 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej

5 białek ubić na sztywną pianę.. Do piany dodajemy  ok. 250 gkg. cukru pudru - po łyżce , ubijając dalej ...Na końcu dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny i ubijamy jeszcze minutę ..Po tym czasie wsypujemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i lekko mieszamy naszą masę łyżką - tak jak biszkopt ..
Na blaszkę układamy papier do pieczenia , na papierze rysujemy koło - dowolne , najlepiej odrysować od talerza ..Wykładamy nasza masę na nasz okrąg i rozprowadzamy w miarę równo - ma być płaski  placek .. Wstawiamy blaszkę z ciastem do piekarnika ,nastawionego na 180 st .. po 5 min. obniżamy temperaturę do 150 st .. uchylamy lekko piekarnik i pieczemy- suszymy nasz placek ok 1 godz. i 30 min ... Po tym czasie wyciągamy ciasto i studzimy w zimnym pomieszczeniu ...

W między czasie , jak nasze ciasto się piecze przygotowujemy smarowidło ...
Do garnka wrzucamy obrany i pokrojony w kosteczkę rabarbar 3 duże laski i 1/2 szkl. cukru .. rozgotowujemy  go na marmoladkę :)  na końcu do szklanki wsypujemy 1 dużą łyżkę mąki ziemniaczanej i odrobinę zimnej wody , mieszamy i wlewamy do naszego rabarbaru celem zagęszczenia - gotujemy chwilę jak kisiel ... Smarowidło studzimy ..

Na koniec przygotowujemy krem : 1 kremówka 200 lub 250 ml i tyle samo mascarpone , 3 łyżki cukru pudru i można dodać fiksa do zagęszczania bitej śmietany .. Wszystko do miski - ubijamy mikserem na sztywno .. Do lodówki ...

Na wystudzony placek wykładamy smarowidło z rabarbaru - nie za dużo , na smarowidło bitą smietanę z mascarpone punktowo !! na śmietanę owocki :) najlepiej świeże sezonowe .. Ciasto trzymamy w lodówce nie dłużej niż 3 dni , dlatego sugeruję zrobić mniejszy placek :)

MOJA RADA:

..... Smarowidło nie jest sztywne tylko lekko luźne , jeśli nałożymy za dużo będzie lekko wypływało z pod bitej śmietany  ponieważ placek nie jest biszkoptem .. Jeśli będziemy przekładać biszkopt smarowidłem , można nałożyć więcej , bo fajnie zastępuje poncz do nasączania ciasta :)