sobota, 6 lutego 2016

TĘCZOWY TORCIK

 Tęczowy Torcik 
Emotikon smile
Słodki , dość prosty w wykonaniu , kolorowy i zawsze budzący zachwyt .. Przepis na tego tortu wymyśliła pewna blogowa blogerka Pola .. którą zauważyła Marta Stewart , i postanowiła pokazać w swoim programie kulinarnym .Tor robi ogromne wrażenie , szczególnie na dzieciach , bo z tą myślą był robiony - dla naszych maluchów.Jest w miarę wilgotny, smaczny - choć nie należy do najsmaczniejszych tortów tego świata Emotikon smile...Jest też nie trudny w wykonaniu ..Można udekorować jego kremem jak i kolorowym marcepanem...Jedynym minusem jego , są barwniki chemiczne , których musimy dodać do barwienia naszych placuszków ... Ale przecież takich tortów nie jemy codziennie , więc jeden grzeszek kulinarny - to nie tragedia Emotikon smile Ja upiekłam jego pierwszy raz - jak i pierwszy raz pokusiłam się na upieczenie jakiego kolwiek tortu Emotikon smile Tak że pierwsze koty za płoty - nie taki tort straszny jak go widzą Emotikon smile Zapraszam do pieczenia i dekorowania swoich Tęczowych torcików :) ..



Składniki - 6 placków
226 g masła
220 g cukru
5 białek
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
375 g mąki pszennej,
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia,
pół łyżeczki soli
355 g mleka - letnie ,
....
Masło zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Wbijać białka, jedno po drugim i miksować. Dodać ekstrakt i zmiksować.
Do masy dodawać składniki suche - miksować do połączenia ..
Dobrze jest ciasto zważyć , i podzielić na 6 równych części .....
Każdą część umieścić w osobnej miseczce ...
Pododawać barwniki np: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Każdą porcyjkę ciasta dobrze wymieszać ..Ciasto przełożyć do 6 foremek - małe tortownice lub jednorazowe, aluminiowe foremki nie większe niż 21 cm -średnica..Placki pieczemy ok 15 - 20 minut w temperaturze 190 st...Do suchego patyczka ...Wyjąc z piekarnika i ostudzić ...

Krem z bitej śmietany i mascarpone :

800 ml śmietany kremówki (36%)
250 g serka mascarpone
kilka łyżek cukru pudru, do smaku
ekstrakt waniliowy lub cytrynowy
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder i ekstrakt. Dodać serek mascarpone i wymieszać...
Jeśli chcemy uzyskać lekko kwaskowy krem , dodajemy łyżeczkę soku z cytryny ..Emotikon smile
Zaczynamy przekładać blaty kremem w określonej kolejności :
1-fioletowy
2- niebieski ,
3- zielony,
4- żółty,
5 - pomarańczowy ,
5 - czerwony.
Wierzch i boki tortu również posmarować kremem śmietankowym.
Dekorujemy według swojego gustu Emotikon smile Ja lubię owocki i jakoś mnie przekonały Emotikon smile
Tort schładzamy w lodówce , min. 3 godziny ..
Ciasto jest wilgotne , więc nie trzeba go nasączać .
Oryginalny przepis poleca tortownicę 23 cm , placki są wtedy cieńsze .. Wybór i tak należy do Was Emotikon smile
Zapraszam do degustacji
.......... ............... Smacznego :) ......


Emotikon smile

Emotikon smile

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz