sobota, 6 lutego 2016

PIEROGI Z RYBĄ

Pierogi z rybą Emotikon smile
... Przepis na te pierogi , zasłyszałam od mojej znajomej Izy .Na początku , nie mogłam sobie wyobrazić czy smak mięsa rybiego , będzie dobrze współgrał z ciastem na pierogi Emotikon unsure ... Jednak po kilku dniach , nie wytrzymałam i ulepiłam swoje własne pierożki z farszem z białego mięska Emotikon smile .. No cóż mogę powiedzieć ??? może krótko : Niebo w Gębie Emotikon smile ... Zapraszam do lepienia , a przepis polecam wszystkim, którzy lubią nowe wyzwania kulinarne , jak i smakowe Emotikon smile I życzę smacznego - bo to danie na pięć gwiazdek :) .....


... Składniki na farsz :
500 gr. surowych filetów rybich bez skóry ,
300 gr. cebuli ,
2 czubate łyżeczki papryki czerwonej w proszku ,
1/2 kost. dobrego masła ,
sól , pieprz , cukier do smaku ....


.... Obieramy cebulę , kroimy główki na pół, następnie każdą połówkę siekamy w półplasterki . Do dużego rondla wrzucamy masło , pokrojoną cebulę , solimy i pieprzymy , wsypujemy paprykę czerwoną .. Po dokładnym wymieszaniu całości , przykrywamy garnek pokrywką i dusimy cebulkę do miękkości - co jakiś czas mieszając .. 
W czasie kiedy nasza cebulka powoli będzie się dusiła , rozprawiamy filety rybne ..A więc pozbywamy się skóry i dokładnie usuwamy ości - siekamy surową rybę nożem , dość drobno .Gdy nasza cebulka jest już miękka , odstawiamy z ognia i wrzucamy do rondla z cebulą , posiekane mięso rybie - dokładnie mieszamy oraz doprawiamy według swojego gustu - nie dusimy 
... Odstawiamy farsz na ok.pół godziny i znowu doprawiamy w razie potrzeby ... Po tym czasie farsz jest gotowy ......

ciasto na pierogi :
400 gr. maki tortowej typ 450 - 500 ,
1 żółtko,
2 czubate łyżki masła - roztopić ,
gorąca woda ,
sól
...... Do średniej miski wsypujemy mąkę , wbijamy żółtko , lekko mieszamy widelcem , wlewamy ciepłe roztopione masło , dalej mieszamy widelcem , wsypujemy odrobinę soli , i cały czas mieszając widelcem mąkę. Dolewamy gorącej wody tyle aby powstała jednolita, lekko lepiąca masa ... Podsypujemy maką , wyrabiając ręką ciasto ..Po ok. minucie wyrabiania, ciasto jest gotowe Emotikon smile - pamiętajmy że ciasto ma odstawać od ręki , nie lepić się oraz ma być miękkie - dlatego dolewamy gorącą wodę i ciepłe masło .
.... Wykonanie pierożków :
Wyrobione ciasto , dzielimy na dwie części, jedna przykrywamy ściereczką drugą kulę wałkujemy na cienki placek .. W placku wykrawamy kółeczka szklanką .Na każdym kółku kładziemy farsz rybi - na środkowej części , składamy kółeczko na pół, i przytrzymując jedną ręką środek ciasta z farszem , drugą zlepiamy końce kółka ze sobą Emotikon smile Powtarzamy tę czynność do wyczerpania farszu Emotikon smile ..( ilość farszu w pierogach wg. uznania ) ..
Pierożki gotujemy - wrzucając na osolony wrzątek z odrobiną oleju .Gotujemy ok . 1-2 minut od wypłynięcia ... Podajemy gorące polane klarowanym masłem ... Na zimno też są pycha Emotikon smile
Smacznego Emotikon smile ...............................
Beata Emotikon smile .
Emotikon smileEmotikon smile



1 komentarz: