...W czoraj pokusiłam się o upieczenie chleba w garnku .. Choć zdania na tema tego, czy chleb na bazie drożdży - jest chlebem , czy tylko zwykłą bułką , lub zaliczany do odmiany ciasta , są podzielone ... W niektórych artykułach , na temat pieczenia chleba , wiele osób twierdzi że chlebem nazywamy produkt , upieczony na zakwasie .. Każdy inny wypiek np: drożdżowy , proszkowy czy na sodzie lub amoniaku - to już nie chleb ...
Emotikon unsureW każdym bądź razie ja upiekłam ,, chleb ,, na drożdżach , z którego jestem bardzo zadowolona . Smakuje jak chlebuś , jest puszysty , lekko wilgotny i nawet na drugi , czy trzeci dzień nie traci na swojej świeżości Emotikon smileZapraszam do upieczenia własnego chleba , w bardzo prosty sposób - gwarantuję 100% satysfakcji
Składniki :
Do miski wsypujemy 3/4 kg.mąki pszennej , orkiszowej lub każdej innej do wypieku chleba ( można taką kupić np. w Lidlu i Kauflandzie ),
25g świeżych drożdży,
1 łyżeczkę cukru,
1 łyżkę soli,
2 łyżki oleju,
25g świeżych drożdży,
1 łyżeczkę cukru,
1 łyżkę soli,
2 łyżki oleju,
1 1/3 szkl.ciepłej wody ,
Emotikon smile
Sposób wykonania :
......Wszystkie składniki wsypujemy do dużej miski , mieszamy dość dokładnie ze sobą .Miskę szczelnie zawijamy folią i wstawiamy do lodówki na najniższą półkę , na cały dzień ...
Ustawiamy termostat na 200 stopni termoobieg ... Pieczemy chleb ok. 40 min .. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze ok. 20 - 25 minut ...
Po upieczeniu wyjmujemy nasz garnek z chlebusiem , okrywamy ściereczką i odstawiamy do odparowania na ok. 1 godzinkę Emotikon smile
Moja uwaga : jeśli chcemy wzbogacić smak naszego chleba , możemy dosypać np. pół szklanki prażonej cebulki lub otrąb , płatków , 4 łyżki parmezanu , 4 łyżki słonecznika prażonego lub ulubione ziółka , czy nawet siemię lniane ..... pamiętając o tym żeby odebrać tyle samo mąki , ile dosypaliśmy innego produktu ... Jeśli dosypiemy mielonych orzechów chleb będzie cięższy i mniej wyrośnie Emotikon smile
....... ....................... Smacznego Beata Emotikon smile
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz