niedziela, 28 lutego 2016

NADZIEWANY BAKŁAŻAN :)

Mój bakłażan to mój bakłażan :) Jest zrobiony tak jak lubię ja i mój mąż :) Więc podaję i wam mój przepis , może skorzystacie z niego , do czego zachęcam bo pycha :) To zabieramy się do pieczenia :) 




Potrzebne nam będą : 
1 duży bakłażan 
ok. 300 gr. mięsa chudego z łopatki , lub jak kto woli pierś z indyka ..3 szt , pomidory plus 1 duża cebula , 1 mocarella - mała , 1 łyżka mieszanka serów , 1 łyżka oliwek zielonych , oliwa , pieprz , chili , sól cukier , tymianek - świeży  ....

..... Nastawiamy piekarnik na 200 st . przekrawamy naszego bakłażana na pół , solimy i pieprzymy miąższ , smarujemy oliwą i kładziemy na papier do pieczenia , miąższem do dołu - pieczemy 30 minut ... 
W czasie kiedy piecze się bakłażan , siekamy nasze mięsko bardzo drobno , i wrzucamy na patelnię , podsmażamy , dodajemy cebulkę i posiekane pomidorki , podsmażamy jeszcze chwilę doprawiamy do smaku - dolewamy 1/2 szkl. bulionu i dusimy ok 30 minut na małym ogniu pod przykryciem ... Gdy bakłażan jest gotowy , wydrążamy miąższ , zostawiając ścianki 0,5 centymetrowe , siekamy pozostały miąższ i wrzucamy do naszego mięska mieszamy  - odkrywamy pokrywkę i odparowujemy nasze mięsko ... Łódeczki z bakłażana solimy i pieprzymy w środku .. 
Gdy stwierdzimy że nasz farsz jest zwięzły , lekko jego studzimy i dodajemy drobno pokrojoną mocarellę i tymianek .. Mieszamy , ewentualnie doprawiamy i nakładamy w łódeczki z bakłażanów .. Posypujemy górę serami i zapiekamy ... 200 st. ok 25 minut :) 



................Smacznego .......... Beata :) 


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz