Potrzebne nam będą :
1 duży bakłażan
ok. 300 gr. mięsa chudego z łopatki , lub jak kto woli pierś z indyka ..3 szt , pomidory plus 1 duża cebula , 1 mocarella - mała , 1 łyżka mieszanka serów , 1 łyżka oliwek zielonych , oliwa , pieprz , chili , sól cukier , tymianek - świeży ....
..... Nastawiamy piekarnik na 200 st . przekrawamy naszego bakłażana na pół , solimy i pieprzymy miąższ , smarujemy oliwą i kładziemy na papier do pieczenia , miąższem do dołu - pieczemy 30 minut ...
W czasie kiedy piecze się bakłażan , siekamy nasze mięsko bardzo drobno , i wrzucamy na patelnię , podsmażamy , dodajemy cebulkę i posiekane pomidorki , podsmażamy jeszcze chwilę doprawiamy do smaku - dolewamy 1/2 szkl. bulionu i dusimy ok 30 minut na małym ogniu pod przykryciem ... Gdy bakłażan jest gotowy , wydrążamy miąższ , zostawiając ścianki 0,5 centymetrowe , siekamy pozostały miąższ i wrzucamy do naszego mięska mieszamy - odkrywamy pokrywkę i odparowujemy nasze mięsko ... Łódeczki z bakłażana solimy i pieprzymy w środku ..
Gdy stwierdzimy że nasz farsz jest zwięzły , lekko jego studzimy i dodajemy drobno pokrojoną mocarellę i tymianek .. Mieszamy , ewentualnie doprawiamy i nakładamy w łódeczki z bakłażanów .. Posypujemy górę serami i zapiekamy ... 200 st. ok 25 minut :)
................Smacznego .......... Beata :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz