Gęsi pipek- to potrawa z pieczonej faszerowanej skóry gęsiej szyi .. Prosty farsz robiony najczęściej na bazie tartych ziemniaków .W południowej Polsce nazwę tę nosi potrawa z duszonych gęsich żołądków . Potrawa ta wywodzi się z kuchni żydowskiej , popularna była zwłaszcza na Kresach ..
Moja gęsia pipka jest nafaszerowana łopatką z odrobina wątróbki i boczku .. Jest pyszna :)
Co będzie potrzebne :
2 skóry z szyi gęsi ,
1/2 kg. zmielonej łopatki - świńska ,
2 czubate łyżki boczku - świńska ,
jena wątróbka gęsia ,
sól , pieprz , czosnek , łyżeczka majeranku,
1/4 szkl. wody ..
Sposób wykonania :
Skóry odwracamy na drugą stronę , oczyszczamy i moczymy w zimnej wodzie kilka minut ..Osuszamy i nacieramy z obu stron solą i pieprzem - odkładamy w chłodne miejsce ..Mięsa mielone łączymy ze sobą . Wątróbkę płuczemy i kroimy na drobne kawałki , dodajemy do mięsa ... Wlewamy wodę , przyprawy - mieszamy .. Odstawiamy mięso na 1 godzinkę do lodówki ... Po określonym czasie z jednej strony , zszywamy otwór naszych skór .W drugi otwór napychamy mięsko i dość ścisło , ale ostrożnie ubijamy .. Jak skóra się zapełni , zszywamy ponownie ... Wkładamy nasze ,,parówki ,, do wysmarowanego gęsim smalcem ,naczynia żaroodpornego - na dno można nalać 1/2 szklanki bulionu ..I zakrywamy je ..Pieczemy w piekarniku nagrzanym 180% ok 1 1/2 godziny .. Po upieczeniu zostawiamy w chłodnym miejscu :) Upieczone pipki gęsie kroimy w plasterki i podajemy z żurawiną i pieczywem :)
..................... Smacznego ......... Beata :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz