poniedziałek, 8 lutego 2016

TORCIK JAGODOWO - MALINKOWY :)



Zapraszam na mój tort urodzinowy) Tak się zbiegło ze dzisiaj stuknęło mi 47 wiosen :) ..
Więc cóż więcej pisać  ? ? Chyba tyle tylko że zapraszam do degustacji :)

Biszkopt na tortownicę 21-22 cm :

5 jajek
3/4 szkl cukru pudru
3/4 szkl   mąki tortowej
1/4 szkl  mąki ziemniaczanej


  Na dno tortownicy wkładamy papier do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Nagrzewamy nasz piekarnik do 170ºC. Dokładnie oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno – mają być dobrze ubite , to ważne . Nie wyłączając miksera, powoli dodajemy cukier. 

Białka muszą być na tyle zwarte, aby po odwróceniu naczynia nie wypadały... Ubijamy je wiec co najmniej 3-4 minuty na wysokich obrotach miksera. Następnie, miksując, dodajemy po jednym żółtku. Obydwie maki mieszamy ze sobą , koniecznie przesiać przez sito i bardzo powoli dodawać partiami mieszając szpatułką - nie mikserem ...Ciasto wkładamy do przygotowanej formy i wstawiamy na 35-40 minut do piekarnika (możemy sprawdzić czy biszkopt upiekł się patyczkiem – jak będzie suchy to już jest dobry).
  Po upieczeniu od razu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i razem z blachą upuszczamy na podłogę z ok. 50-60 cm wysokości.  ;) Biszkopt wstawiamy z powrotem do piekarnika, aby ostygł przy lekko uchylonych drzwiczkach.  Gdy biszkopt będzie całkowicie zimny, nożykiem lub patyczkiem odkrawamy go od brzegów tortownicy.


KREM DO TORTU :

3 opakowania mascarpone - małe 
2 opakowania kremówki 36% po 300 ml 
3 łyżki mrożonych , odciśniętych jagód , 
4 - 5 łyżek cukru pudru ..

Poncz:

1 szkl. ciepłej wody , 3 łyżki cukru , sok z cytryny do smaku ..Wszystko ze sobą łączymy - studzimy ..


Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzoną kremówkę - ubijamy na sztywno .Dodajemy cukier puder i mascarpone i ubijamy jeszcze przez 2 minuty - nasz krem jest gotowy :) Do osobnego naczynia odbieramy 3 kopiaste łyzki naszego kremu.Do reszty dodajemy odciśnięte jagody , mieszamy dokładnie nasz krem.. 

Ostudzony biszkopt kroimy na pół .Nasączamy pierwszą część ciasta ...Smarujemy kremem jagodowym ,na krem kładziemy druga część ciasta ale góra do dołu ( skorupką na krem) - nasączamy ..
Na górę i boki nakładamy resztę kremu jagodowego.. Wyrównujemy nasz tort na tzw. blachę :) W tym celu można krótko moczyć naszą łopatkę we wrzątku ..Dekorujemy białym kremem według uznania ( do tego jest  
potrzebna szpryca do kremu) .. Na górę tortu układamy mrożone owoce , ewentualnie dekoracje z marcepanu lub czekolady :) 

.................................   Smacznego ..............Beata :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz