Witam i zachęcam do następnego ciasta bez pieczenia , z lekko innym kremem niż wcześniej prezentowana kremówka . To ciasto wykonane jest tak jak poprzednie z kremu budyniowego z dodatkiem mascarpone .Z powideł śliwkowych i ciastek petitki , zrobimy nasz spód .. Zapraszam do pieczenia :)
Składniki :
. 1/2 ml mleka plus do rozpuszczenia budyniu
. 2 op. budyniu śmietankowego
. 5 łyżek cukru - tylko wtedy kiedy cukier jest wymagany do budyniu
. 1 serek mascarpone 250dkg
. 1 duże op. ciastek petitki
. 1 słoiczek powideł ( może być dżem z czarnej porzeczki
. 1 galaretka owocowa ( w moim przypadku agrestowa dla kontrastu
. Owocki - dowolne , i bratki do dekoracji :)
Sposób wykonania :
Rozpuszczamy 2 budynie i gotujemy w 1/2 l. mleka - odstawiamy do wystudzenia ,( nie zapominamy o cukrze , jeśli jest wymagany ) . Jak budyń będzie zimny miksujemy z mascarpone na puszysty krem . W między czasie rozpuszczamy naszą galaretkę w 1 szkl. wody i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia .
Zaczynamy nasze ciasto od wyłożenia pierwszej warstwy ciastek .... następnie druga warstwa- powidła i znowu ciastka i powidła ... Na tak przygotowany spód wykładamy krem i równomiernie rozprowadzamy po naszym spodzie . Górę ciasta dekorujemy owockami i lekko połamanymi ciastkami , oblewając wszystko tężejącą galaretką .. Wstawiamy do zimnego pomieszczenia lub lodówki , na ok 2 h :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz