środa, 20 kwietnia 2016

Kremówka inaczej :)



Witam po krótkiej przerwie i zapraszam do zrobienia bardzo prostego ciasta bez pieczenia . Jest to typowa kremówka na ciastkach maślanych , przełożona rozpuszczoną czekoladą z dodatkiem dżemu wieloowocowego :) Jest to wersja z ciemną czekoladą i ciemna marmoladą .. Następna którą zrobię będzie z białą czekoladą z dodatkiem dżemu pomarańczowego albo ananasowego :) Zapraszam :) 

Składniki :
. 2 duże opakowania ciastek maślanych typ. petit beurre..
. 2 tabliczki czekolady ( jadałam gorzką )
. 2 łyżki słodkiej śmietany lub mleka
. 2-3 czubate łyżki marmolady wieloowocowej 
. 1 budyń śmietankowy 
. 11/2 szkl mleka lub słodkiej śmietany 18% 
. 3/4 kost. masła
. 3 łyżki soku z cytryny 
do udekorowania góry , pokruszone ciastka , i np. owoce kandyzowane , posiekane ..

Sposób wykonania :

Zaczynamy od ugotowania budyniu ..Gotujemy budyń w pomniejszonej porcji mleka ( podana wyżej ), lub śmietany .Jeżeli  nie jest z cukrem , dosładzamy 3 łyżkami cukru - odstawiamy do wystudzenia ..Po wystudzeniu , ubijamy z masłem i sokiem z cytryny na gładki krem .. W między czasie rozpuszczamy nasze czekolady z 2 łyżkami śmietany . Następnie dodajemy marmoladę , zagotowujemy i odstawiamy do przestygnięcia, ( ma być letnia ). Do średniej blaszki np 23 / 23 na spód wkładamy papier do pieczenia ..Na papier układamy pierwszą warstwę ciastek , smarujemy nasze ciastka płynną czekolado marmoladą i układamy ponownie warstwę ciastek i znowu ciemna warstwa  ....Teraz wykładamy krem i równomiernie rozsmarowujemy , na całej powierzchni  ...Jak krem jest rozsmarowany , układamy ponownie warstwę ciastek , czekolado marmoladę , warstwę ciastek i na koniec górę smarujemy ciemną masą ,którą dekorujemy pokruszonymi ciastkami i posiekanymi owocami kandyzowanymi.  Ja to ciasto robię zawsze wieczorem , wstawiam do lodówki lub zimnego pomieszczenia .. Rano kroimy w dowolne kawałki i podajemy do kawy :) 

Smacznego :)   


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz