Pączusie to takie ciastka którym każdy z nas, nie potrafi im się oprzeć ... Są mięciutkie i puszyste . Można je nadziewać lub obtoczyć w grubym cukrze z cynamonem .. Zapraszam do skorzystania z przepisu :)
Potrzebne nam będą :
1/2 kg serka z wiaderka - jak na sernik ,
6 łyżek cukru ,
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany ,
4 jajka ,
2 płaskie łyżeczki sodki ,
2 szklanki maki - czasem trzeba dodać więcej , zależy to od sera i jego wilgotności ,
1 łyżka spirytusu lub octu ,
1 op . cukru waniliowego ..
....... dodatkowo cukier puder , lub gruby cukier z cynamonem do oprószenia ...
tłuszcz do smażenia ...
.....Wszystkie składniki wymieszać , wyrobić z nich ciasto - na kulę .. Będzie dość klejące i takie ma być ..To ciasto jest dość irytujące ponieważ klei się do rąk , ale wystarczy lekko zwilżyć dłonie wodą lub natłuścić olejem i możemy formować kuleczki.. Jeśli ktoś nie ma cierpliwości polecam kładzenie ciasta łyżką :)
... W szerokim rondlu rozgrzać olej 175 st. formować kulki wielkości orzecha laskowego - paczki jeszcze urosną i wrzucać na gorący olej ...Pączusie same się odwracają , wystarczy pilnować żeby się nie przypiekły .. Wyciągać na bibułkę , posypać cukrem pudrem i szamać :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz