niedziela, 14 lutego 2016

Zupa flaczki z serduszek i boczniaków :)



Zupa flaczki z serduszek i boczniaków :)

Potrzebne nam będą :

500 gr. serca z indyka
200 gr boczniaków
1 łyżka masła
1 duży korzeń pietruszki
1 duża marchew
1 duża cebula
1/2 pęczka natki pietruszki
przyprawy:
sól , pieprz , 1 łyżka przyprawy do flaków , cukier i majeranek :)
1 duża łyżka maki , masło do zasmażki ..

Serca kroimy na pół , oczyszczamy i moczymy w zimnej wodzie ok. 1 godziny  , kroimy w paseczki… Wrzucamy mięsko do garnka ok 5 l.. zalewamy do pełna wodą i gotujemy ok 30 minut ..Po tym czasie solimy , wrzucamy zielę i liśc laurowy trochę cukru i gotujemy następne 30 minut ..W międzyczasie płuczemy boczniaki i kroimy w długie cieniutkie paseczki – podsmażamy i wrzucamy do naszych serc – gotujemy dalej .. Na tarce ścieramy marchew i pietruszkę – oczka na jarzynkę .. wrzucamy do zupy ,cebulkę w kosteczkę – do zupy .. Dosypujemy przyprawę do flaków , dosalamy w razie potrzeby i dosypujemy pieprzu … Zupa musi się gotować powoli co najmniej 11/2 godziny... - do miękkości serc … Podbijamy zupę zasmażką
Zupę podajemy na gorąco z żytnim pieczywem ...

ZASMAŻKA BRĄZOWA DO FLAKÓW , KAPUŚNIAKU I ZASMAŻANEJ KAPUSTY:

do rondelka wsypuję łyżeczkę cukru – roztapiam powoli aż zacznie ciemnieć , wrzucam 1 łyżkę masła – na moment ściągam rondelek z gazu i energicznie mieszam .Ponownie stawiam garnuszek na gaz i wrzucam łyżkę mąki i zasmażam na lekko brązowo złoty kolor …





....................Smacznego ..Beata :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz