sobota, 23 kwietnia 2016

Poczytajmy prz y kawie :)

Witam wszystkich w sobotę :) 

Ze względu że na dworze brzydko , zimno i pochmurno :) , postanowiłam poszperać trochę w internecie, i poszukać coś ciekawego na temat mąki gryczanej .. Mąką gryczaną zachwyciłam się niedawno . Jej walory smakowe jak i potrawy z której są zrobione, zawsze zachwycają swoim smakiem .. Ze względu na to że jestem na diecie ,  muszę uważać co pochłaniam w ciągu dnia :) , tak też wybór mąki był nie przypadkowy ... Dzisiaj postanowiłam upiec ciasto z mąki gryczanej , które w następnym poście zaprezentuję i podam przepis .. Póki co zapraszam do lektury na temat zdrowej i bardzo polecanej mąki w 100 % bezglutenowej  :) 


5 POWODÓW DLACZEGO WARTO JEŚĆ MĄKĘ I KASZĘ GRyczaną  



1. Mąka z ziaren gryki to mąka naturalnie bezglutenowa.
Ziarna gryki nie mają glutenu, tak jak np. pszenica. Pszenny gluten, zawiera gliadynę, która u ludzi powoduje szereg przykrych dolegliwości i chorób. Ostatnie badania naukowe wykazały, że pszenny gluten szkodzi również osobom z chorobami tarczycy .…
2. Mąka gryczana produkowana jest z ziaren gryki.
Zawiera unikalnej jakości białka roślinne. W 100 gramach gryki znajduje się od 11-14 gramów białka. Posiada też w doskonałych proporcjach wszystkie niezbędne aminokwasy w szczególności lizynę i metioninę. Są one odpowiedzialne za szereg procesów zachodzących w naszym organizmie min. za wytwarzanie hormonów, przeciwciał, enzymów. te aminokwasy biorą też udział w budowie kolagenu.
3. Nasiona gryki to także bogate źródło rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika.
100 gramów zaspokaja 26% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Naturalny błonnik jest niezbędny dla zachowania zdrowia, ponieważ zapobiega zaparciom, przyspiesza wypróżnianie, wiąże toksyny i usuwa je z jelita. Chroni też błonę śluzową jelita grubego przed nowotworami. Błonnik wiąże kwasy żółciowe i zmniejsza ich ponowne wchłanianie w okrężnicy, co pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu LDL w surowicy krwi.
4. Gryka jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy takich jak rutyna, taniny i katechiny.
Stwierdzono, że rutyna (kwercetyna rutynozy)ma działanie przeciwzapalne i zapobiega powstawaniu skrzepów płytek krwi wewnątrz naczyń krwionośnych, dlatego może być świetnym lekarstwem na hemoroidy i zaburzenia krzepnięcia.
5. Ponadto jest też dobrym źródłem witaminy E, innego silnego przeciwutleniacza.
Witamina E ma ogromną moc, ponieważ zapobiega uszkodzeniom komórek i wspiera zdrowie.Ziarna gryki mają bardzo dużo witamin z grupy B-kompleks zwłaszcza, ryboflawiny (witamina B2) i niacyny (witamina B3).Jedna szklanka kaszy gryczanej pokrywa 21% dziennego zapotrzebowania na magnez i 12% dziennego zapotrzebowania na fosfor i miedz. Nasz organizm potrzebuje miedzi do wytwarzania czerwonych krwinek. Magnez odpręża, leczy depresje i bóle głowy.
ww. artykuł : Katarzyna Gurbacka - Dietetyk ..

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz